RECENSIE: Black Rabbit - Hypnosomnia

BR
2023-08-31 Black Rabbit is een deathmetalband uit Apeldoorn en omgeving en is opgericht door de gitaristen Jelle Brekelmans en Hidde Hofland. Men wilde zich gaan richten op de thrash- en deathmetal. Een geschikte zanger werd gevonden in Nino Thomas die zijn rauwe grunts voor het eerst in 2020 liet horen op de EP Warren Of Necrosis.

Nu dan ligt de eerste echte langspeler voor ons. De in eigen beheer opgenomen plaat met de titel Hypnosomnia leert ons dat de zichzelf als thrash/deathmetalband presenterende band zich toch voornamelijk opwerpt als deathmetalband, wat voor een groot deel komt door de grunt van Nino Thomas. Zeker hier en daar zijn er wel wat Slayeriaanse riffjes te ontwaren (onder anderen ‘Culmination Of Hate’ en ‘Fake Blood’) maar de band klinkt toch ook heel vaak als een oldschool deathmetalband en doet in dat opzicht ook wel lichtjes denken aan de eerste platen van Pestilence.

Black Rabbit probeert op Hypnosomnia het chronologische verhaal te vertellen over het slaapproces en de activiteit van ons brein tijdens dat proces. Dit, en het gegeven van een voorlezend zwart konijn die je in slaap hypnotiseert en daarna bijna de hel in jaagt, en dat je er dan nog heel wat moeite voor moet doen om daar niet terecht te komen, lijkt dan weer wat vergezocht. Ach, je moet wat verzinnen en de vertellingen over rottende lijken en necrofilie kennen we inmiddels wel. Dan is dit wel weer origineel.

Behalve noeste thrash/death weet Black Rabbit ook hier en daar nog wel een melodieuze snaar te raken. Zo geeft het akoestische intro en de orkestrale stukjes van ‘Delta Waves’ en ‘Paradoxical Sleep’ het geheel een wat naargeestige sfeer, waardoor dit soort muziek zo lekker duister overkomt. Tel daarbij op dat het gitaarwerk van de twee heren om door een ringetje te halen is, en een lekkere plaat is geboren, waarbij het absolute hoogtepunt ligt bij het intense en afwisselende ‘Descending’.

Wat ook een mooi ijkpunt is binnen de muziek van Black Rabbit, is de bas van Robbin van de Bor, die lekker vet in de mix staat en zo hier en daar even lekker losgaat. Sowieso staat de plaat geluidstechnisch en muzikaal als een huis, waardoor Hypnosomnia een plaat is waar prima naar te luisteren valt. Mocht u binnenkort nog eens de Veluwe, en dan met name Apeldoorn en omgeving, bezoeken, wees dan niet bang voor de wolven, maar pas op voor een zich om de bek likkend zwart konijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Black Rabbit Label:Eigen Beheer
Cover Elusion - The Fundamental Paradox

Elusion - The Fundamental ParadoxHet Belgische Elusion is tegenwoordig een trio, bestaand uit Evy Verbruggen...

Cover Behind Bars - All In Due Time

Behind Bars - All In Due Time Behind Bars komt, net als vele metalbands van dit moment, uit België. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT