RECENSIE: Timo Alakotila & Johanna Juhola Duo - Amicum

Amicum
2023-11-09 De Finse artiesten Timo Alakotila (piano) en Johanna Juhola (accordeon) leerden elkaar kennen op de Sibelius Academy in Helsinki. Beiden gaven daar les en al snel kwam het tot een muzikale samenwerking. Met name de voorliefde van Alakotila voor het harmonium in zijn composities sprak Juhola aan. Het leidde ertoe dat zij beiden in het Tango Orkesteri Unto terecht kwamen. In 2007 brachten zij hun debuutalbum uit, Vapaassa Tilassa (“In de vrije ruimte”), waar zij hun improvisaties op folkmuziek los lieten. Toen werden zij nog bijgestaan door onder andere de jazzzangeres Aili Ikonen en de violist Pekka Kuusisto. Op de opvolger staan zij er alleen voor, vertrouwend op de kracht van hun vrije expressieve muziek.

Het resultaat liegt er niet om: Amicum etaleert hun talent om verschillende muziekvormen (jazz, folk) samen te voegen met hun virtuoze speelstijl en deze aan te vullen met kleurrijke melodieën. Zij zijn zich beiden bewust van traditionele folkmuziek en gebruiken de opgedane kennis hierover om de harmonieën en frasen van hun composities een eigen tint te geven. Dat hoor je voornamelijk op de drie traditionele nummers op het album. ‘Polska Från Sexdrego’ imponeert door de wijze waarop Alakotila de toetsen toucheert op het piano tussenstuk. Het lijkt zo over te vloeien in een ander nummer, ware het niet dat Juhola hier een stokje voor steekt.

Zij neemt ook op de door haar gecomponeerde stukken het heft in handen. ‘Kolmiaskel’ (“drie stappen”) en ‘Helianthus’ zijn twee stukken geschreven voor accordeon, waar zij helemaal los gaat. Dat doet ze dan ook: ook al houdt Alakotila het goed bij, Juhola heeft duidelijk de regie. Op ‘Lupa Tanssia’ (“toestemming om te dansen”) geeft zij Alaktolia daadwerkelijk de kans om zijn vingers te laten dansen op de vleugel. Het is ook Juhola die zorgt dat ‘Ground Tague’ in de pas blijft. Het weifelende begin maakt snel plaats voor een opgewekte prachtig pianospel, waarna zij ervoor zorgt dat de compositie op gepaste wijze kan worden afgesloten. Haar inbreng op het rustige ‘Amicum’ (“vriend”) geeft net dat beetje extra aan dit eerbetoon aan hun gemeenschappelijke vriendin , de violiste Veera Kuisma.

Alakotila en Juhola spelen al meer dan vijftien jaar samen en dat hoor je! Hun tweede album doet geenszins onder voor het debuut. Laat je niet afleiden door de kleding op de hoes: dit Finse duo maakt avontuurlijk folkmuziek met hier en daar een piano of accordeon improvisatie.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Timo Alakotila & Johanna... Label:Xango Music
Cover Fado Cruzado - Menina E Moça

Fado Cruzado - Menina E MoçaHoe kunnen we fado introduceren bij een jonger publiek, moet de gedachte...

Cover Damask Rose - Damask Rose

Damask Rose - Damask Rose Het platenlabel Rustical Records heeft kosten noch moeite gespaard om het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT