RECENSIE: Damask Rose - Damask Rose

Damask Rose
2023-12-02 Het platenlabel Rustical Records heeft kosten noch moeite gespaard om het debuutalbum Damask Rose vorm te geven; het ziet er werkelijk prachtig uit. Waarschijnlijk was daarmee het budget overschreden, want er is verder geen aandacht gegeven aan enige promotie van de band. Zelfs hun website laat niet veel meer los dan de samenstelling ervan. Damask Rose bestaat uit de Tsjechische muzikanten Pavel Šmíd (gitaren, synthesizers), Tomáš Liška (basgitaar), Vojtěch Svatoš (piano, orgel,synthesizers) en Štěpán Podrazil (drums) onder aanvoering van de Schot Steven Johnston (zang, piano, akoestische gitaar).

Het album laat zich het best omschrijven als een rockplaat met een hang naar folk. Verreweg de meeste van de negen nummers zijn zogenoemde “rock-ballads”. Hierdoor verveelt het al snel en voel je je overgeleverd aan de stem van Johnston. Daar lijkt op zich niets mis mee, maar zijn manier van zingen gaat op een gegeven moment tegen staan. Vaak zingt hij hard tegen de akoestische instrumenten (gitaar en piano) aan, waardoor het soms jankerig overkomt. (‘Repetetively Awesome’ en ‘Unfinished Sentences’). De inzet van een vijfkoppig strijkorkest helpt hier ook niet tegen.

In het begin laat je je nog graag door de band inpakken. Het eerste nummer, ‘Aros’, is prima en verwachtingsvol. ‘Rooms’ is de perfecte opvolger en brengt je in een warme rockstemming. De samenzang en de opzwepende ritmesectie die de gitaren haast in verlegen brengen, zorgen ervoor dat dit verreweg het beste nummer op het album is. Pas op ‘Circling’ slaat de twijfel toe; wat gaat er nog komen dat het waard maakt om te gaan beluisteren? Helaas is dat bar weinig. Met ‘Decisions, Decisions’ gaat het album in zijn geheel snel ten onder.

Wat niet helpt is dat er twee nummers volgen die qua schrijfstijl nagenoeg hetzelfde zijn. Op zowel ‘Tumbling Away’ als ‘Guilleless’ worden de openingszinnen tevens gebruikt als afsluiters. De nadruk op deze gefabriceerde teksten, respectievelijk “I finished the book and went back to the first page/Coloured by what I’d learned” en “Just watching a cat lying in the sun” zorgt na meerdere luisterbeurten ertoe dat je beiden zo snel mogelijk wilt overslaan.

Damask Rose is een prima band met ogenschijnlijke goede bedoelingen. Helaas komt het te pompeus over. Elke vergelijking met een bestaande band is onterecht: dit is gewoonweg niet origineel of goed genoeg. Het is zonde van de vormgeving, die dit album mooier maakt dan dat de inhoud waard is.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Damask Rose Label:Xango Music
Cover Timo Alakotila & Johanna Juhola Duo - Amicum

Timo Alakotila & Johanna Juhola Duo - AmicumDe Finse artiesten Timo Alakotila (piano) en Johanna Juhola (accordeon)...

Cover Efraïm Trujillo & Rembrandt Frerichs - The Standards Collection Vol. 1

Efraïm Trujillo & Rembrandt Frerichs - The Standards Collection Vol. 1 Heb je je wel eens afgevraagd wat nu een compositie tot een “(jazz)...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT