RECENSIE: Retimbrar - Levantar Do Chäo

Retimbrar
2024-04-23 Als ondergetekende iedereen die meegewerkt heeft aan het album Levantar do Chão de juiste credits zou willen geven, dan zou uw recensent al snel door zijn woorden zijn. De Portugese groep Retimbrar, die oorspronkelijk bestaat uit acht leden, is namelijk voor hun nieuwste album de samenwerking aangegaan met meer dan 80(!) verschillende muzikanten. Een ambitieus project dus. Uit het resultaat blijkt dan ook dat het niet zo eenvoudig is om met zo’n grote groep één samenhangend album te creëren. Eerlijk is eerlijk, Levantar do Chão maakt enkele keren echt een indrukwekkende indruk met de vele verschillende zangers door elkaar, de ritmische percussies die de boel op blijven zwepen, de gelaagdheid van de nummers door de fluit, dan weer de gitaar. Toch heeft het niet de kracht kunnen overbrengen die je zou kunnen verwachten van een tachtigtallige formatie.

De titel van het album luidt zoiets als ‘Get on your feet’. Met dat motto trapt het album dan maar ook direct af. Zodra de CD gelezen is wordt de stilte vervangen door een fluit om vervolgens te ontspruiten tot wat klinkt als een waar volksfeest. ‘Vai Ñao Vai’, het eerste nummer, is dan ook gelijk het pronkstuk van het album. De repeterende coupletten die gezongen worden als een dialoog tussen twee verschillende groepen maken het goed mee te zingen, zelfs wanneer je geen woord Portugees kunt! In combinatie met de percussies die zich onbegrensd laten klinken in het refrein heb je eigenlijk geen andere keus dan de vloer op te gaan.

Het hoopvolle begin wordt helaas wel een beetje getemperd naarmate het album vordert. De uitbundige euforie maakt plaats voor wat meer Portugese folklore, welke vooral duidelijk hoorbaar is op het instrumentele nummer ‘Montes’. Hoewel een ode aan de klassieke Portugese muziek de boodschap van het album lijkt te zijn, is het maar de vraag of dit goed gelukt is door het te vervlechten met modernere invloeden. Interessant is nog het nummer ‘Baile Mandado’, waarmee de 93-jarige Atónio Cardoso de ruimte krijgt om het album af te sluiten. Het is fascinerend om te horen, het afwisselen tussen de stokoude stem van Cardoso en de stem van een groep jonge vrouwen.

Wanneer deze laatste ode aan de Portugese folklore afgelopen is horen we nog een groep mensen joelen, alsof op een plein. Ze scanderen massaal ‘’Ou vai ou ñao vai!’’. En dat is begrijpelijk, het is namelijk ook het enige wat op dit moment in mijn hoofd zit. Vooruit. Nog één keertje dan.
Recensent:Julian de Groot Artiest:Retimbrar Label:Xango Music
Raiz

Raiz - Raiz Canta Sergio BruniIn Nederland hebben we nog nooit van Gennaro Della Volpe gehoord, maar deze...

Cover Spencer Cullum`s Coin Collection - Spencer Cullum`s Coin Collection 2

Spencer Cullum`s Coin Collection - Spencer Cullum`s Coin Collection 2 Spencer Cullum, zanger/ gitarist heeft met zijn Spencer Cullum’s Coin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT