RECENSIE: Daniele Di Bonaventura´Union & Ilaria Pilar Patassini - Italia Folksongs

Bonaventura
2024-05-16 Hoewel de naam Daniele di Bonaventura bij de meesten van ons geen belletje zal doen rinkelen, is deze componist en accordeonist toch zeker geen kleine meneer in de Italiaanse muziekwereld. Met meer dan vijftig albums op zijn naam, talloze (internationale) samenwerkingen en optredens op zowel nationale als internationale festivals heeft hij al aardig naam gemaakt. Ditmaal is hij de samenwerking aangegaan met Italiaans zangeres Ilaria Pilar Patassini. Het resultaat: een tientallig verzamelalbum van oude Italiaanse volksmuziek, elk vanuit een andere regio, simpelweg betiteld als Italia Folksongs.

Onze reis begint in het zuiden bij de havenstad Napels, met het klassieke ‘Varca Lucente’. Hiermee wordt gelijk de toon van het album duidelijk. Een beetje een luierige ondertoon welke aangezet wordt door de klassieke tiensnarige gitaar, bespeeld door Marcello Peghin. Het vormt de begeleiding voor de falsetto die veelvuldig wordt ingezet door Patassini. Afgewisseld met de accordeon die de melodie zo nu en dan overneemt, vraagt het nog maar weinig fantasie om je met een rode wijn onder de Italiaanse zon te begeven.

Vervolgens reizen we met ‘Bèla Bërgéra’ door naar de Piemonte in het noordwesten, wat misschien wel de oogappel van het album is. De contrabas die het afwisselende tempo dirigeert, de dansbare melodie die de gitaar en de accordeon laten ontstaan en de zachte stem van Patassini zingend in Archaïsch dialect, maken van het nummer een prachtig samenspel.

Vanuit het noorden zal het album je onder andere nog voeren langs Genoa (‘Lanterna De Zena’), Rome (‘La Serenata’), Sicilië (‘Vitti ‘Na Crozza’) en Venetië (‘E Mi Me Ne So’ ‘Ndao’). Hoewel het album je wel weer eens doet fantaseren over een uitje naar ‘de Laars’, brengt het je zelden echt in vervoering en heeft het niet de kracht om je echt te overtuigen. De nummers beginnen elkaar een beetje te gelijken, wat ervoor zorgt dat het album wat langdradig aanvoelt en dat het initiële enthousiasme enigszins wegzakt. Het is eigenlijk te vergelijken met een Italiaanse vakantie: allereerst is er het grote geluk om je weer te begeven tussen de pizza’s en de krekels, maar al snel begint het te wennen. Uiteindelijk is het ook wel weer goed om het golvende landschap van Italië achter je te laten en terug te keren naar huis.
Recensent:Julian de Groot Artiest:Daniele Di Bonaventura´Union... Label:Xango Music
Cover Mauro Ramos - Sem Equaçäo

Mauro Ramos - Sem Equaçäo Mauro Ramos is meer dan de drummer/percussionist in bands zoals Amor...

Cover Lulua - Lulua

Lulua - Lulua Bij Festivalinfo bespreken we regelmatig albums van bekende artiesten, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT