RECENSIE: Slowdive - Everything Is Alive

Slowdive
2023-12-08 Slowdive debuteerde in 1991 met Just For A Day op de golven van de in zwang geraakte shoegaze beweging Inmiddels zijn we bijna een half mensenleven verder en ligt album nummer vijf in de schappen. Everything Is Alive heet de plaat, waarmee Slowdive maar wil zeggen dat de band nog steeds (of eigenlijk weer) springlevend is.

Alles is letterlijk bij het oude gebleven want de bezetting van Slowdive (Goswell/Halstead/Savill/Chaplin/Scott) is identiek aan de bezetting ten tijde van haar debuut in 1991 en aan die van haar comeback plaat uit 2017 (Slowdive).

Shoegaze beleefde haar hoogtijdagen in het Engeland van eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Momenteel is er een kleine revival gaande. Grote namen uit die tijd (My Bloody Valentine, The Jesus & Mary Chain, Slowdive) maken af en toe weer een plaat. En veel jonge bands laten horen beïnvloed te zijn door gebruik te maken van trage drumpatronen, ijle zang en synths en gitaarpartijen die bij voorkeur verdrinken in een dikke laag galm.

Hoewel shoegaze vooral een Britse uitvinding is, vond het genre ook aan de andere kant van de oceaan een vruchtbare voedingsbodem. Want Daydream Nation van Sonic Youth (NY) hoort samen met My Bloody Valentine’s Loveless tot de monumenten van het genre.

De sound van Slowdive bevindt zich in het meer mainstream spectrum van het genre. De instapversie zeg maar. En dat is goed te horen op Everything Is Alive.
Zo steunt het meanderende ‘Shanty’ op een drumbeat in combinatie met heldere synth klanken. Op ‘Chained To A Cloud’ mag zangeres Rachel Goswell haar niet geringe zangcapaciteiten etaleren. Door de hinderlijke fluisterzang van Neil Halstead mag ‘Andalucia Plays’ gerust een miskleun worden genoemd. De song vormt daarmee bovendien een hinderlijke onderbreking halverwege het album.

Het statige en instrumentale ‘Prayer Remembered’ heeft een prominente aan Peter Hook schatplichtige baslijn en roept niet alleen daarom het oude werk van New Order in herinnering. En dat is niet de enige New Order associatie. Luister maar eens naar het optimistisch klinkende ‘Kisses’ waarop Neil Halstead een aardige versie van Bernard Sumner weggeeft.

Slowdive heeft haar beproefde recept weliswaar vakkundig afgestoft, maar verwacht van de band geen wonderen op Everything Is Alive. Met een paar positieve uitschieters tussen de naar muzikaal behang neigende instrumentale stukken scoort Slowdive met Everything Is Alive helaas niet meer dan een magere voldoende.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Slowdive Label:Dead Oceans
Cover Sweeping Promises - Good Living Is Coming For You

Sweeping Promises - Good Living Is Coming For YouEen goede ruimte om te musiceren is belangrijk voor Sweeping Promises . Hun...

Cover Deeper - Carefull

Deeper - Careful! Sommige bands worden sterker als zij zichzelf opnieuw uitvinden. De band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT