RECENSIE: Ben Harper & The Innocent Criminals - Lifeline

Ben Harper & The Innocent Criminals – Lifeline
2007-11-01 Wat doe je als band, nadat je maandenlang op tour bent geweest? Zo snel mogelijk naar huis om even flink bij te komen? Ben Harper & The Innocent Criminals maakten gebruik van het feit dat ze na negen maanden touren volledig op elkaar ingespeeld waren en doken in Parijs een opnamestudio in, om daar in een week tijd hun nieuwe album Lifeline af te maken.

Een album opnemen in lichtstad Parijs was al langer een droom van Ben Harper. Een droom waarvan hij dacht dat die nooit werkelijkheid zou worden. Want een volledige band en geluidstechnici naar Parijs halen kost een hoop geld en moeite. Maar aan het begin van een Europese tour bedacht hij dat dit het moment was om die droom te verwezenlijken. Zowel band als technici waren immers samen met hem in Europa en de sound checks konden ze prima gebruiken voor het creatieve proces, het tot stand laten komen van nieuw materiaal. De opnames die ze hier van maakten, een hoop ideeën, maar ook heimwee, namen ze mee de opnamestudio in. Dit alles vloeide samen tot een elftal nummers, dat te horen is op Lifeline.

In de muziek van Ben Harper zijn onder andere invloeden te horen uit de soul en gospel. Op een aantal nummers op dit album zijn achtergrondvocalen te horen van twee zangeressen. Een mooi voorbeeld is het nummer ‘Say You Will’, waar het wel lijkt of een heel gospel koor staat mee te zingen. De energie die het gevolg is van deze muzikale invloeden, wordt nog eens versterkt doordat de muzikanten zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Bij vlagen waan je je zelfs bij een geslaagd concert van de band, in plaats van thuis, luisterend naar een studio-opname.

De heren zijn er zelf van overtuigd dat dit een album is dat thuishoort tussen “all of your old favorites… just like a classic record should”. Dit klinkt wel enigszins als grootspraak, maar het is zeker een geslaagd en overtuigend album. Opgenomen op een 16 track tape machine, klinkt het ook nog eens tijdloos. De prachtige titelsong ‘Lifeline’ zorgt gewoon voor kippenvel!
Recensent:Ike Breed Artiest:Ben Harper & The Innocent... Label:Virgin Music
Kensington – Kensington

Kensington - Kensington EPKensington is een chique wijk in west Londen, even ten zuiden van het bekende...

Art Brut – It’s A Bit Complicated

Art Brut - It's A Bit Complicated Als we de biografie moeten geloven is Art Brut de band rondom de persoon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT