RECENSIE: Art Brut - It's A Bit Complicated

Art Brut – It’s A Bit Complicated
2007-10-18 Als we de biografie moeten geloven is Art Brut de band rondom de persoon Eddy Argos, de ”champion of Britpop’s new wave”. Met hun debuut album Bang Bang Rock ’n’ Roll werden ze direct de lievelingen van de Oasis broertjes Gallagher, alternatief Duitsland en de verschillende invloedrijke Amerikaanse muziekmedia als Rolling Stone en Spin. Dat wekt de nodige interesse voor hun nieuwe album It’s A Bit Complicated.

Vanaf het moment dat de eerste noten van ‘Pump Up The Volume’ te horen zijn, is het duidelijk dat we hier te maken hebb en met onvervalste Britpop, zij het met een vleugje indie. Wat daarbij vooral opvalt is de zang van de al even genoemde Eddy Argos, die in feite zijn tekst bovenop de nummers legt, zonder duidelijke zanglijn. Praten met pauzes als het ware. Niet dat dit een nadeel is, het is alleen even wennen. In ‘Direct Hit’ zorgen de achtergrond vocalen voor wat meer melodie en richting. Dat bevalt ondergetekende iets beter.

Uit ‘St Pauli’, een hippe wijk in Hamburg, blijkt de liefde voor Duitsland en in het bijzonder de zogenaamde Hamburg School, een lokale elektropunk stroming waartoe ondermeer de band met de legendarische naam Mediengruppe Telekommander, toe behoort. Het refrein is ronduit komisch en veelzeggend: ”Punkrock ist nicht tot”, om daar vervolgens aan toe te voegen ”Sorry if my accent’s flawed, I learnt my German from a 7” record”.

Komisch is iets dat opgaat voor de teksten in het algemeen. Allen zijn het scherpe observaties, of leuke vondsten. De typische voordracht blijft echter. Dat zal voor sommigen op den duur gaan vervelen, en dat is jammer want aan de nummers mankeert weinig en ook is er voldoende afwisseling. Toch zou ik vanwege de eerst genoemde constatering de cd toch onder de noemer liefhebbersmuziek willen scharen.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Art Brut Label:EMI Music
Ben Harper & The Innocent Criminals – Lifeline

Ben Harper & The Innocent Criminals - LifelineWat doe je als band, nadat je maandenlang op tour bent geweest? Zo snel...

Athlete - Beyond the Neighbourhood

Athlete - Beyond the Neighbourhood Op 28 mei 2006 verzamelden de vier leden van Athlete zich in de studio die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT