RECENSIE: Die Krupps - Too Much History Vol.2 The Metal Years

Die Krupps – Too Much History Vol.2 The Metal Years
2007-10-20 Die Krupps, een van de grondleggers van de Electronic Body Music (EBM), bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en viert dat met een retrospectief in twee delen die zowel los als als duoverpakking verkrijgbaar zijn. Ondergetekende moet het doen met enkel het tweede deel, Too Much History Vol. 2 The Metal Years, dat terugblikt op de periode vanaf 1992; Het moment waarop de band haar industriële electro-geluid (zie Too Much History Vol. 1 The Electro Years), na zorgvuldige bestudering van de complete back catalogue van Metallica, ging voorzien van scheurende gitaarriffs en grommende vocalen en zodoende ineens in een adem met bands als Ministry, Nine Inch Nails, Clawfinger en ook The Sisters Of Mercy werd genoemd.

Pronkstukken als ‘Metal Machine Music’, ‘Bloodsuckers’, ‘To The Hilt’, ‘Isolation’ en ‘Black Beauty White Heat’ ontbreken natuurlijk niet op deze verzamelaar en klinken eigenlijk nog altijd even fel en urgent als tien à vijftien jaar geleden. Een ander huzarenstukje is ‘The Dawning Of Doom’ dat klinkt alsof de Nine Inch Nails-klassieker ‘Head Like A Hole’ wordt geherinterpreteerd door Metallica in haar hoogtijdagen met Jonathan Davis van Korn als gastvocalist. ‘Fatherland’ heeft met zijn slappe beats en foute synthesizer de tand de tijds dan weer totaal niet weten te doorstaan en ‘Crossfire’, ‘Scent’ en ‘Odyssey Of The Mind’ hangen er een beetje tussenin.

Daar de band al tien jaar geen nieuw songmateriaal meer heeft opgenomen, is het voor de verstokte fans wellicht goed nieuws dat Too Much History Vol. 2 The Metal Years ook twee nieuwe songs bevat. De Pop Will Eat Itself cover ‘Ich Bin Ein Ausländer’ is niet echt bijzonder. Maar het maatschappelijk geëngageerde sluitstuk ‘The Great Divide’, waarin Arabische buikdansmuziek, beukende beats en vette gitaarriffs samen ten strijde trekken, bezweert en rockt als een tierelier.

Over de gehele linie is de songkeuze voor Too Much History Vol. 2 The Metal Years gedegen en zeker representatief, hoewel er best nog wel een paar extra songs bij hadden gepast. De boog staat daarbij niet voortdurend volledig gespannen en zonder het eerste deel van dit retrospectief haal je natuurlijk ook slechts een gedeelte van het verhaal van Die Krupps in huis. Maar desalniettemin is Too Much History Vol. 2 The Metal Years voor een generatie die is opgegroeid met bands als Rammstein een prima uitgangspunt om kennis te maken met een van hun inspiratiebronnen. Fans die alles van Die Krupps al in huis hebben, stellen zichzelf gerust met nieuweling ‘The Great Divide’ en wachten op wat, hopelijk, komen gaat.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Die Krupps Label:Arabella
Northern State - Can I Keep This Pen

Northern State - Can I Keep This PenToen The Simpsons net een beetje van de grond kwamen werden er massaal...

Ministry.gif

Ministry - The Last Sucker Ministry ; zestien jaar actief, maar liefst drieëndertig leden versleten,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT