RECENSIE: Les Savy Fav - Let's Stay Friends

Les Savy Fav - Let’s Stay Friends
2007-12-06 Les Savy Fav, een band die eigenlijk al jaren interessante muziek maakt, maar ergens in de schaduw van de echte hoofdlijners blijft, weet met Let’s Stay Friends hun grote doorbraak in de zesde versnelling te zetten. Vanaf het moment dat ik de cd in de cd-speler stopte om te luisteren bleef ik aan het apparaat gekluisterd. Vanaf dat moment vlogen de energieke explosies mij om de oren. Twaalf stuk voor stuk uitgebalanceerde, intelligente, ruige maar toch aanhoorbare, zeer gevarieerde postpunk nummers.

Let’s Stay Friends is het vierde volwaardige album van Les Savy Fav en hun eerste ‘echte’ album in zes jaar. De roots van deze band liggen in de hardcore. Let’s Stay Friends laat deze stroming op sommige punten nog wel horen, maar is geavanceerder en luistervriendelijker. De wilde haren beginnen uit te vallen. Misschien is het vloeken in de kerk, maar deze cd laat Les Savy Fav meer op Modest Mouse lijken. Op een goede manier dan. Vooral Harringsons balorige geschreeuw heeft wat weg van het piratengebral van Isaac Brock.

De opener 'Pots & Pans' verhaalt over een band die geen aandacht krijgt. Een startend bandje, zoals Ziggy Stardust van Bowie, maar dan als persiflage. Het nummer heeft een lange theatrale aanloop die uiteindelijk uitmunt in een hoge piep en dan omslaat in The Equestrian. Harrington schreeuwt over een manische gitaar-drum stampintro de longen uit zijn lijf. Dan volgt het geleidelijk opbouwende ‘The Year Before The Year 2000’, waarin de hoofdtekst bestaat uit “1999”. Het nummer blijft hangen door het scanderen van “1999” aan het eind. Het 80s geïnspireerde ‘Patty Lee’ laat het beste zien hoe Les Savy Fav zich de afgelopen jaren muzikaal ontwikkeld heeft tot een blijver. Deze mix van funk, punk en holle drums creëren een dromerig nummer.

Een van de interessantste nummers vind ik toch wel het beukende, slepende, exploderende en van geniale tekst voorziene ‘Raging in the Plague Age’. Harrington maakt hier van de meeste dubbelzinnen, dubbelzinnige kunststukjes: "being the king was really cool - I have to say that really ruled" en "I used to hold the biggest balls, deep inside my castle walls". ‘Raging’ werd door Wichita representatief gezien voor de cd en uitgebracht op There’s only one t in Wichita. Hopelijk heeft Les Savy Fav met dit album duidelijk gemaakt dat het tijd is voor een hoger niveau.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Les Savy Fav Label:V2 Records
The Shaky Hands - The Shaky Hands

The Shaky Hands - The Shaky Hands The Shaky Hands , afkomstig uit het Amerikaanse Portland, Oregon, begonnen...

The Elephants - The Elephants

The Elephants - The Elephants De Deense band The Elephants zijn the new kids on the block wat betreft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT