RECENSIE: Nine Inch Nails - Y34RZ3R0R3M1X3D

Nine Inch Nails – Y34RZ3R0R3M1X3D
2007-12-17 Ondanks het feit dat Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor zijn labelverplichtingen bij Interscope Records afsluit met een remixalbum valt gemakzucht hem in deze zeker niet te verwijten. Y34RZ3R0R3M1X3D (een album met remixen van nummers van het eerder dit jaar verschenen conceptalbum Year Zero) is, mede dankzij Reznor’s oprechte betrokkenheid bij en uitstekende eindregie van het geheel, immers een prima verzorgde en muzikaal interessante plaat geworden die nergens aanvoelt als een goedkope afkoopsom.

Reznor is er voor dit project, gezien zijn status waarschijnlijk zonder al te veel moeite, in geslaagd om klinkende namen als Saul Williams, Ladytron, Fennesz, The Faint, Phones, Olof Dreijer (van The Knife) en Stephen Morris en Gillian Gilbert (van New Order) achter de knoppen te krijgen. En hoewel ze niet allemaal aan de vooraf hooggespannen verwachtingen voldoen -Olof Dreijer’s veertien minuten durende versie van een nagenoeg onherkenbaar ‘Me, I’m Not’ is nogal saai en Fennesz’ interpretatie van ‘In This Twilight’ wil ook maar niet echt overtuigen- doet het merendeel hun naam en de betreffende Nine Inch Nails song beslist eer aan.

Saul Williams en ook Stephen Morris en Gillian Gilbert doen hun ding zelfs twee keer met verve. Williams opent het bal met de opgefokte spraakwaterval ‘Guns By Computer’ (een remake van de instrumentale Year Zero-opener ‘Hyperpower!’) en geeft verderop ‘Survivalism’ een meeslepender en dreigender randje mee. Ouwe rotten Morris en Gilbert hebben van ‘God Given’ een aangenaam disco-wave nummer gemaakt en sluiten het bal met een heerlijk zweverige versie van ‘Zero-Sum’. Ladytron, The Faint en Phones leveren met hun relatief luchtige en dansbare versies van respectievelijk ‘The Beginning Of The End’, ‘Meet Your Master’ en ‘Capital G’ ook positieve bijdragen aan het album. Maar het absolute hoogtepunt van Y34RZ3R0R3M1X3D komt op naam van een wat onbekendere eend in de bijt; Modwheelmood. Hun prachtig opgebouwde versie van ‘The Great Destroyer’ overtreft moeiteloos het toch ook al niet verkeerde origineel en smaakt naar meer. Ook de korte maar lekker brute remix van ‘My Violent Heart’, door het eveneens redelijk onbekende Pirate Robot Midget, mag er zijn.

Naast de al eerder genoemde wat tegenvallende prestaties van Olof Dreijer en Fennesz maken ook Bill Laswell, het Kronos Quartet en Stefan Goodchild geen overdonderende indruk. Maar al met al is Y34RZ3R0R3M1X3D een afwisselend en goed remix album geworden dat eigenlijk maar weinig onderdoet voor het origineel. En mocht u het daar bij nader inzien niet helemaal mee eens zijn; de bijgevoegde DVD-Rom bevat alle noodzakelijke software en de songs van Year Zero als multi-track zodat u altijd zelf nog aan het remixen kan slaan.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Nine Inch Nails Label:Interscope / Universal
Amy MacDonald - This is the life

Amy Macdonald - This is the LifeZe is twintig jaar, komt uit het Schotse Glasgow en is nu al een sensatie in...

Spice Girls - Greatest Hits

Spice Girls - Greatest Hits Het is alweer tien jaar geleden dat Posh Spice, Baby Spice, Sporty Spice,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT