RECENSIE: Alec Empire - The Golden Foretaste of Heaven

Alec Empire – The Golden Foretaste Of Heaven
2008-01-29 Alec Empire’s The Golden Foretaste Of Heaven valt misschien nog wel het beste te omschrijven als een donkere versie van Fischerspooner of een light-incarnatie van Empire’s vroegere band Atari Teenage Riot. En ondanks of misschien wel juist dankzij het feit dat Empire zich hier van zijn meest melodieuze en toegankelijke kant laat horen, weet het album slechts matig te bekoren. Muzikaal gezien loopt de goede man deze keer immers nogal achter de feiten aan en zijn poging een heel album lang te zingen (lees: praten/rappen) in plaats van de woede van zich af te schreeuwen pakt ook niet echt heel erg lekker uit.

Met de donkere electro-wave track ‘New Man’ schiet het album eigenlijk nog best wel aangenaam uit de startblokken en ook de donkere industriële dance nummers ‘If You Live Or Die’ en ‘ICE (As If She Could Steal A Piece Of My Glamour)’ en het beukende ‘On Fire (The Hellish Vortex Sessions)’ kunnen er an sich best wel mee door. Maar een heel album vol met dergelijke toch enigszins gedateerde beats en de wat zeurderige praat/zangstem van Alec Empire is wat te veel van het goede. En dan hebben we het nog niet over de echte miskleunen van het album gehad.

De extreem suffe, volledig ongeïnspireerde en een beetje onbeholpen electro tracks ‘Robot L.O.V.E.’ en ‘Bug On My Windshield’ zijn de grootste tegenvallers alhier. Maar ook het moment waarop Empire poogt de subliem hypnotiserende en overdonderende sound van The Velvet Underground’s ‘Heroin’ te evenaren (het zeven minuten durende ‘1000 Eyes’) mislukt jammerlijk door het volledig ontbreken van spanning. En wanneer Empire met ‘Down Satan Down (Dub)’ ook nog eens aan de slag gaat met Commodore 64-deuntjes is definitief duidelijk dat de vooraf gehoopte frisheid, vooruitstrevendheid en overtuigingskracht ver te zoeken is op The Golden Foretaste Of Heaven.

Als dit daadwerkelijk een voorproefje is van wat ons in de hemel te wachten staat, dan verkies ik voorlopig toch nog even het aardse bestaan. En wanneer het dan mijn tijd is, doet u me dan maar de hel. Tenzij Modern Talking daar de scepter zwaait natuurlijk.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Alec Empire Label:Eat Your Heart Out / Rough Trade
Mooi Wark – Bok ‘m d’r Op

Mooi Wark - Bok 'm D'r Op! Mooi Wark heeft zijn naam in het feesttentencircuit al behoorlijk...

Macronizm - Alternaief

Macronizm - Alternaief De nieuwste uit de collectie van de Eindhovense rapper Macronizm , zijn full...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT