RECENSIE: Macronizm - Alternaief

Macronizm - Alternaief
2008-01-10 De nieuwste uit de collectie van de Eindhovense rapper Macronizm, zijn full length debuut uitgebracht op zijn eigen label (Platform), Alternaief. (Eerder recenseerde Festivalinfo al de ep Stenen Tijdperk). Naar eigen zeggen laat Macro zich moeilijk in een hokje opsluiten en brengt live on stage een cross-over van verschillende muziekstijlen waarvan de wortels liggen in de hiphop, rock, funk, jazz, breakbeat en meer. Op de plaat is dat ook direct te horen.

Waar normaal straat rappers genoegen nemen met een simpele sample en een logge beat, maakt Macro plaats voor de klassieke instrumenten. Openingstrack ‘zoals Het Komt’ raakt meteen hart en ziel. Een lijflied voor de troubadour. De kracht van deze rapper schuilt niet in agressiviteit en overtuigingskracht, maar in subtiele flow en filosofische en rakende teksten. Welbespraakt, origineel en verrassend. Het is natuurlijk voor de liefhebber, voor rap over bitches, rimms en andere blingbling verhalen ben je hier aan het verkeerde adres. Heb je interesse in de kijk op het leven van een stadsjongen, geteisterd door de maatschappij en zijn dagelijkse duivels, en die tegelijkertijd volop van het leven geniet, is Alternaief een uitstekende aanvulling in je collectie. Nummers als ‘Een weg’ , ‘Dagboek van een twijfelaar’ en ‘Gewone Jongens’ zijn de uitschieters op deze cd.

Opvallend zijn de samenwerkingen met zowel Osdorp Posse gezicht Def P en met Marco Roelofs (zanger van De Heideroosjes). Nogal een groot muzikaal gat tussen deze twee, maar uiteindelijk getuigt dit wel dat Macro zich door van alles en nog wat laat beïnvloeden en zijn muzikale invloeden alles behalve beperkt. De enige minpunten van dit album zijn dat je af en toe die knal mist, de agressiviteit die bij maatschappij kritische hiphop net iets meer doet overtuigen. Het zou een misschien een fijne afwisseling zijn om af en toe de ruigere kant van de rapper te horen. Helaas is de afsluiter van de cd ‘Het Laatste Oordeel’ zeer matig, met ontzettende jammerlijke zang van dhr. Roelofs.

Macronizm heeft sinds zijn debuut tekstueel en muzikaal een grote sprong vooruit gemaakt, ik ben benieuwd wat de toekomst biedt voor de rapper en zijn koor. Maar zoals hij het zelf zou zeggen:

”Alles komt zoals het komt, daar doe je niks aan, alles komt goed, ook als alles misgaat”.
Recensent:Daniel Calder Artiest:Macronizm Label:Platform Muziek
Alec Empire – The Golden Foretaste Of Heaven

Alec Empire - The Golden Foretaste of Heaven Alec Empire ’s The Golden Foretaste Of Heaven valt misschien nog wel het...

Alestorm – Captain Morgan’s Revenge

Alestorm - Captain Morgan's Revenge Denk je na de kennismaking met subgenres als Norgwegian Black Metal en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT