RECENSIE: The Setup - The Pretense of Normality

Thesetup-pretenseofnormality
2005-07-06 Na een knallend optreden op Groezrock, hebben de mannen van The Setup hun nieuwste album The Pretense Of Normality uitgebracht op GSR. Hun eerste full length album, na hun geweldige Nine Kinds of Pain EP.De mannen van The Setup zijn ontstaan uit diverse hardcore en metal bands, waaronder uit de Belgische hardcore legende Circle.Het intense geluid van The Setup klinkt als het donkere, mysterieuze werk van Most Precious Blood, het knallende drumwerk van The Hope Conspiracy, en de vocals en de productie doen erg denken aan het Duitse Destiny. Deze laatste band is vrijwel een kloon van het bekendere ()en Amerikaanse) Poison The Well.

Opener Out Of Sync begint met een soort stormachtig sfeertje, waardoor je vervolgens in het nummer geknald wordt. Je heart, mind and soul worden tijdens dit nummer flink op de proef gesteld, want ik kan me zelden zo'n intense opener van een CD herinneren. Verder geeft de CD veel beukwerk, maar tijdens het intro van Bloodlust word ik verrast door een vrij rustige riff, dat kort daarna natuurlijk veranderd in een zware beatdown met zware melodische klanken waar je bijna kan wegdromen in een vreemde euforische roes. De rest van het album geeft ongeveer dezelfde formule, veel tempowisselingen die ontzettend strak op de plaat zijn uitgevoerd. Er is wel wat geëxperimenteerd met Mogwai en Isis geluiden.

Op de laatste track van het album Black Water wordt je omver geblazen door een muur van geluid, dat gevoel dat je krijgt bij een intens stuk van Godspeed You! Black Emperor. De teksten van de band zijn vrij diepzinnig, maar geven de gemiddelde luisteraar genoeg te bieden aan hardcore teksten over zelfontplooing, corruptie en andere wereldzaken. Er zitten ook verrassende onregelmatige beatdowns in, waar je toch wel van staat te kijken van het staaltje techniek dat de band op de plaat laat horen. Kernwoorden voor dit album: Mystiek, zwaar, duister, melodisch en gewoon puur hard!

Houd je een beetje van wat zwaardere hardcore, waar toch de melodie in de donkere sferen te vinden is? Laat dan al die Amerikaanse screamo/metalcore/emo bands voor wat ze zijn,
en schenk eens aandacht aan onze zuiderburen, want het barst hier in de Benelux van de talent!
Recensent:Daniel Calder Artiest:The Setup Label:Gangstyle Records
trydrowning-differentkindofwinter

Try Drowning - A Different Kind of WinterDe jongens van Try Drowning doen heel erg hun best om hun band onder de...

agresion-santaguerra

Agresión - Guerra Santa Het is niet onopgemerkt gebleven dat het de laatste jaren wat stil is geweest...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT