RECENSIE: Severe Torture - Sworn Vengeance

Severe Torture - Sworn Vengeance
2008-01-31 Sinds de term Death Metal door Possessed op de muzikale kaart werd gezet in het begin van de jaren tachtig, is de stijl geëvolueerd tot één van de hardste muziekstromingen. De heren van het Brabantse Severe Torture laten met Sworn Vengeance zien dat zij vandaag de dag één van de vaandeldragers van het genre zijn. De band bracht hun eerste plaat Feasting On Blood in 2000 uit. Inmiddels zijn ze verscheidene line-up aanpassingen, vier full-length albums, een split en een live album verder. De nieuwste release is Sworn Vengeance op het Engels/Amerikaanse Earache Records.

Sworn Vengeance opent met ‘Dismal Perception’. Je zal gelijk weten waar je aan toe bent. De dubbele bassdrum beukt gelijk in rap tempo uit je speakers en de grunts van zanger Dennis Schreurs blazen je bijna je kamer uit. Enige melodie is in de verste verte niet te vinden, maar daar zit de death metal liefhebber toch niet op te wachten. Ook de gitaristen laten zich goed horen. In een split of a second schiet men van lompe harde riffs naar jankende solo’s en weer terug. Countless Villains heeft een wat tragere sound dan de voorgaande nummers. Deze track heeft zeer puik gitaarwerk en is één van de vetste nummers van de plaat. Andere erg gave tracks zijn ‘Dogmasomatic Nausea’ en ‘Redefined Identity’. Op de titeltrack gaat het wederom van dik hout zaagt men planken. Lompe blasts van de drum, zware kortaf gitaarrifjes en de grunts en het gebrul van de zanger. De plaat sluit af met Submerged In Grief en deze titel dekt de lading volledig. Een fijne instrumental track, maar vrolijk word je er niet van. Het past echter wel geheel in de stijl van de plaat. Goede afsluiter.

Sworn Vengeance is voor de liefhebber van de brute metal zeker een plaat die de in de kast moet hebben staan. Het is niet vernieuwend, maar wel recht toe recht aan beukende death metal zoals het bedoeld is. De special edition van de plaat komt met twee covers. Severe Torture geeft hun invulling aan ‘It’s The Limit’ van NYHC legende de Cro-Mags en ook aan Eyemaster van Entombed. Voor de liefhebber een leuk extraatje. In februari doet de band een Europese tour, met slechts één show in Nederland: 5 februari, de Bibelot in Dordrecht.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Severe Torture Label:Earache
2nd Place Driver – Full Speed Bare Naked

2nd Place Driver - Full Speed Bare NakedHet uit de Randstad afkomstige 2nd Place Driver is zo’n band die al een...

Metric – Grow Up And Blow Away

Metric - Grow Up and Blow Away Momenteel zit Canadese indierockband Metric in de studio om te werken aan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT