RECENSIE: 2nd Place Driver - Full Speed Bare Naked

2nd Place Driver – Full Speed Bare Naked
2008-02-11 Het uit de Randstad afkomstige 2nd Place Driver is zo’n band die al een tijdje op het punt van doorbreken staat, maar dat nooit echt deed in de zin dat zij te bewonderen zijn in de hitlijsten. De band heeft echter aan aandacht geen gebrek: airplay op KinkFM en 3FM, een optreden op Lowlands en een Essent Award. Bovendien werd de band eind vorig jaar benaderd door Defensie om de troepen in Afgahnistan een hart onder de riem te steken. Dat is nog eens een bizarre afsluiting van het jaar waarin de band hun tweede volledige album uitbrack, Full Speed Bare Naked.

Zelf zegt de band ”catchy pop/rock songs with an electronic twist” te maken, en daarbij beïnvloed te worden door artiesten als David Bowie en bands als Millionaire en Soulwax. Het eerste nummer, ‘Rockin’ past inderdaad prima in het catchy electro pop/rock straatje. Up tempo en voorzien van een karakteristiek keyboardpatroon. Voor ‘World Class Citizen’ geldt in feite precies hetzelfde. Op het nummer ‘Waiting Game’ voert de electronica saus de boventoon.

Zo halverwege is gaan opvallen dat Rias Baarde toch een wat vlakke zanger is. Op den duurt gaat zijn relaxte stijl vervelen. Maar dan komt de band met haar troefkaart, ze hebben van elk van de voorgaande nummers een tweede versie opgenomen. De ene helft Full Speed, de andere Bare Naked in de zin van akoestische bewerkingen. Een originele vondst.

Zo wordt ‘Rockin’ ineens ‘Swinging’ in de meest letterlijke zin van het woord. En misschien nog wel belangrijker, alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. De zang van Rias past uitstekend bij de deze akoestische sound. De nummers klinken bovenal een stuk natuurlijker. Of beter gezegd, de eerste vijf nummers gaan na het beluisteren van deel twee toch wel erg geforceerd klinken. En dat ligt dan met name aan het overduidelijke aanwezige keyboard. Electronica saus mag dan een veel gebruikt product zijn in de keuken van 2nd Place Driver, diezelfde band zonder saus smaakt pas echt naar meer.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:2nd Place Driver Label:Stacey Records
Rufus Wainwright – Rufus Does Judy at Carnegie Hall

Rufus Wainwright - Rufus Does Judy at Carnegie HallNadat Rufus Wainwright de wervelende cd’s Want One en Want Two uit...

Severe Torture - Sworn Vengeance

Severe Torture - Sworn Vengeance Sinds de term Death Metal door Possessed op de muzikale kaart werd gezet in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT