RECENSIE: Guru's Jazzmatazz - The best of Guru's Jazz Matazz

Guru’s Jazzmatazz- the best of
2008-03-09 Guru is vooral bekend van het samenwerkingsverband met DJ Premier onder de naam Gang Starr. Zij debuteerden in 1989 met de plaat No More Mr. Nice Guy. In 1993 ging Guru tevens solo aan het werk en bracht hij een aantal cd’s uit onder de titel Jazzmatazz. Op deze platen werd zijn muzikale invulling van hiphop nog sterker door jazz, funk en soul bepaald. Mede door het feit dat hij grote namen uit de betreffende scene’s liet mee spelen, o.a. Branford Marsalis en Roy Ayers, werden deze platen erg goed ontvangen. Nu 15 jaar na de eerste Jazzmatazz verschijnt de The Best of Guru’s Jazzmatazz.

De eerste zes tracks zijn afkomstig van het eerste Jazzmatazz album. ‘Down The Backstreet’ is één van de hoogtepunten van de cd. Een erg relaxte beat, de rustige flow van Guru en een heerlijke piano loop zorgen voor een oase van rust. Ook tracks als ‘No Time To Play’, ‘Trust Me’ en ‘Sights In The City’ zijn de moeite waard. De zangeressen in de refreinen zijn niet alledaags. Dit kan als toevoeging worden gezien, maar helaas is de herhaling hierbij vooral een doorn in het oog. Al zal menig R&B liefhebber zich er misschien niet aan storen.

Met ‘Respect The Architect’ worden de nummers van Jazzmatazz II: The New Reality ingeleid. Op deze track laat naast Guru, Bahamadia van zich horen. Een vrouwelijke MC met een monotone stem, maar een aangename flow. Daarnaast is de beat voortreffelijk. ‘Lost Souls’ heeft een wat kale beat en de toevoeging van Jamiroquai is minimaal, maar desalniettemin een aardige track. Andere hoogtepunten op de cd zijn ‘Choice Of Weapons’ en ‘Looking Through The Darkness’. Dit zijn wat puurdere hiphop tracks en verscheidene andere MC’s laten van zich horen.

Op ‘Keep Your Worries’ werkt Guru samen met Angie Stone. Deze track is afkomstig van Jazzmatazz III: Streetsoul en heeft in de US en UK een top 100 notering behaald. Verder kreeg Streetsoul wat minder goede kritieken dan de twee eerste delen. Naast ‘Keep Your Worries’ is ook ‘Plenty’ wel de moeite waard, in tegenstelling tot de andere twee tracks afkomstig van Streetsoul.

Ook bevat de The Best of Guru’s Jazzmatazz nog een drietal bonustracks. Dit zijn ‘Choices’, afkomstig van de ‘Once In The Life’ soundtrack, ‘Loungin’, een remix door Smash en een ‘Respect The Architect’ remix. Stuk voor stuk ook relaxte nummers, maar ze voegen vrij weinig toe.

Voor de liefhebbers van jaren ’90 hiphop in het algemeen en Gang Starr in het bijzonder, is deze verzamelaar zeker de moeite waard. Heb je de Jazzmatazz reeks echter al in de kast staan, dan kun je deze release gerust overslaan.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Guru's Jazzmatazz Label:Virgin Music
Hayseed Dixie – No Covers

Hayseed Dixie - No CoversUit het diepe zuiden van de Verenigde Staten komt de bluegrass sensatie...

Iron Maiden – Live after death

Iron Maiden - Live after Death De Britse heavy metal band Iron Maiden bestaat alweer ruim dertig jaar. Al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT