RECENSIE: Mark Stewart - Edit

Mark Stewart - Edit
2008-08-05 De in Bristol opgerichte band The Pop Group stond eind jaren zeventig vooral bekend om zijn politieke overtuiging. Na drie jaar enige faam te hebben opgebouwd valt de band uit elkaar waarna drie leden zich aansluiten bij het On-U Sound label. Uiteindelijk brengt de hoofdpersoon van dit verhaal met medewerking van andere mensen nog wat cd’s uit onder dit label voordat hij echt solo gaat. Deze solocarrière is niet zonder succes aan het publiek voorbijgegaan. Grootheden als Trent Reznor, Tricky en Massive Attack hebben al met hem samengewerkt. In 2005 verscheen Kiss The Future, een collectie met het beste werk van Mark Stewart.

De opvolger van Kiss The Future ligt eindelijk in de schappen en komt uit op het Crippled Dick Hot Wax! label. Of de plaat de titel na het beluisteren ervan moet naleven valt op voorhand niet te zeggen, maar met Edit is deze in ieder geval kort en lichtelijk insinuerend. In totaal kent het vers geperste schijfje elf nummers. Met het geluid van een alarm gestopt onder een dub-achtige beat begint het album met een ‘Intro’. De dub sound in het intro zet de toon voor de stijl van Mark Stewart en wordt gecontinueerd in ‘Rise Again’. Ook nummers als ‘The Puppet Master’ en ‘Secret Suburbia’ ontkomen niet aan de dub beat maar blijken niet het neusje van Mark Stewart’s zalm te zijn. Uitschieters op deze plaat zijn ‘Loner’ en ‘Freak Circus’, waar de beats donkerder zijn en de snelheid van de muziek dusdanig omhoog geschroeft wordt dat het aan de voet van de industrial heuvel staat. Ondanks de snelheid blijft de muziek gecontroleerd met fijne melodieën. Vreemde eend in de bijt is Yardbirds cover ‘Mr. You’re A Better Man Than I’. Waar de Yardbirds het presteren om je ongewild mee te laten zingen, slaat Mark Stewart een andere weg in. Met medewerking van andere vocalisten wordt er steeds een deel van het nummer gezongen met beat- en tempo wisselingen waardoor er buiten de songtekst en basismelodie geen structuur meer te vinden is. Het experiment heeft een verrassend goede uitwerking en zou zo als boegbeeld voor Mark’s stijl kunnen functioneren.

Vanwege het ontbreken van echte uitschieters zal Edit snel weer de kast in verdwijnen en in je hoofd plaatsmaken voor nieuwe muziek. De muziek is niet onaardig, maar blijft ook niet echt hangen. Mark Stewart heeft ongetwijfeld genoeg capaciteit om wat meer variatie in de cd te stoppen maar helaas, een gemiste kans.
Recensent:Kees de Jong Artiest:Mark Stewart Label:Crippled Dick Hot Wax
My Brightest Diamond – A Thousand Shark’s Teeth

My Brightest Diamond - A Thousand Shark's Teeth My Brightest Diamond is eigenlijk gewoon Shara Worden, een songwriter en...

Friska Viljor – Tour De Hearts

Friska Viljor - Tour de Hearts Joakim Sveningsson en Daniel Johansson vormen samen Friska Viljor , Zweeds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT