RECENSIE: Friska Viljor - Tour de Hearts

Friska Viljor – Tour De Hearts
2008-07-18 Joakim Sveningsson en Daniel Johansson vormen samen Friska Viljor, Zweeds voor “goede wil” of “goede hoop”. Het indiepop-duo bracht al in 2006 het debuutalbum Bravo! uit, maar deze plaat verscheen een half jaar geleden pas in Nederland en voor ons komt deze opvolger er nu dus redelijk snel achteraan. Wat uw recensent betreft is dit echter geen enkel probleem, want Tour De Hearts is gewoon een ontzettend goede plaat.

Muzikaal gezien ligt Tour De Hearts redelijk in het verlengde van het debuut. De nieuwe plaat is echter wel veel uitbundiger gearrangeerd. Dit is met name te horen in de wat vrolijkere nummers. Volgens de heren zelf zijn veel van de teksten op Tour De Hearts juist donkerder dan die op Bravo!.

Tour De Hearts opent rustig met ‘On And On’. Hierna gaat het echter meteen los met de geweldige eerste single ‘Old Man’, die inmiddels al tien weken in de Kink 40 staat. Vooral de blazers maken dit nummer echt helemaal af. Hierna gooit de band het weer over een andere boeg met ‘Oh No’, een heerlijk walsje, dat ook wel op een album van The Decemberists had kunnen staan. Naast deze mooie nummers bevat het album nog vele andere hoogtepunten. Zo zijn ‘The Cure’ en ‘Arpeggio’ ook zeer sterke songs. Het laatstgenoemde nummer heeft een prachtige zanglijn over een heerlijk orgeltje. Het hele album staat overigens vol met mooie melodieën.

‘Dear Old Dad’ is weer wat rustiger en bovendien vrij melancholiek. Ook dit nummer is prachtig. In ‘Sunday’ laten de heren zich van een wat meer elektronische kant zien en ook dit resulteert in een zeer sterke track.

Tour De Hearts is al met een heerlijk album. Alle liedjes zijn dik in orde en het enthousiasme spat uit je boxen. Eind augustus spelen de heren op Festival De Beschaving, gaat dat zien!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Friska Viljor Label:Crying Rob Records
Mark Stewart - Edit

Mark Stewart - EditDe in Bristol opgerichte band The Pop Group stond eind jaren zeventig vooral...

Alice Cooper – Along Came A Spider

Alice Cooper - Along Came a Spider Met zijn 25e studioalbum pakt rocklegende Alice Cooper het concept-album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT