RECENSIE: Friska Viljor - The Beginning Of The Beginning Of The End

Friska Viljor - The Beginning Of The Beginning Of The End
2011-03-26 Joakim Sveningsson en Daniel Johansson, samen bekend als Friska Viljor, hadden het begin 2010 wel een beetje gezien in hun geboortestad Stockholm en daarom trokken ze voor drie maanden naar Berlijn. Het idee was om daar een nieuw album te schrijven en dat dan vervolgens in de studio in Stockholm op te nemen. Bij thuiskomst hadden ze echter nog geen enkel nummer geschreven. Ook de zomer die volgde gaf de heren geen inspiratie, maar toen het winter werd, kwam deze gelukkig wel. Het duo ging aan het werk en dit resulteerde in het vierde Friska Viljor album, The Beginning Of The Beginning Of The End.

Op The Beginning Of The Beginning Of The End tonen Sveningsson en Johansson zich opnieuw meesters in het schrijven van prachtige melodieën. Ook verstaan ze de kunst om een sombere tekst te verpakken in een vrolijk liedje. Vooral in ‘You Mean Nothing’ doen ze dit op geweldige wijze. Hierin wordt een vrouw volledig afgeserveerd, maar het refrein is zeer uitbundig en nodigt uit tot meezingen uit volle borst.

Ook albumopener ‘Larionov’ is heerlijk uitbundig. Vooral de blazers in deze uptempo song zijn erg lekker en het nummer herinnert mede hierdoor aan het geweldige ‘Old Man’, afkomstig van het tweede album Tour De Hearts. Ook andere uptempo nummers als ‘Come On’ en ‘What You Gonna Do?’ zijn erg goed.

Ook als het tempo wat naar beneden gaat, weet Friska Viljor te overtuigen. Het folky ‘My Thing’ is erg goed en hetzelfde geldt voor ‘Useless’. Deze song van bijna zeven minuten begint kaal en wordt verderop mooi aangekleed. Het tempo blijft echter vrij laag.

‘Useless’ is het zesde nummer op The Beginning Of The Beginning Of The End en hierna gaat het niveau helaas wel een klein beetje naar beneden. De songs op de tweede helft van het album zijn zeker niet slecht, maar toch wel wat minder dan die aan het begin. Alleen ‘Malou’, dat gedeeltelijk geïnspireerd lijkt door ‘Speedy Gonzalez’ van Pat Boone, vormt hierop een uitzondering.

Het minste nummer staat helemaal aan het eind van het album. ‘People And So On’ is heel rustig en ondanks de prima zangmelodie niet echt boeiend. Het is een raadsel waarom deze track tot boven de zeven minuten gerekt wordt. Ondanks dit wat mindere eind is The Beginning Of The Beginning Of The End een uitstekend album. Vooral dankzij de eerste zes tracks scoort Friska Viljor opnieuw een dikke voldoende.


Eerdere recensies van Friska Viljor:
- For New Beginnings;
- 18-07-2008: Tour de Hearts.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Friska Viljor Label:Excelsior Recordings
Alex Beyrodt’s Voodoo Circle

Voodoo Circle - Broken Heart SyndromeVoormalig Silent Force en huidig Primal Fear snarenplukker Alex Beyrodt...

U.D.O - Leatherhead EP

U.D.O. - Leatherhead EP De naam Udo Dirkschneider zal voor eeuwig en altijd geassocieerd worden met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT