RECENSIE: Primal Scream - Beautiful Future

Primal Scream – Beautiful Future
2008-07-31 Hoewel ze het er zondermeer aardig van af brachten, leek de ideeënbus na muzikaal inventieve en enerverende albums als Screamadelica (1991), Vantage Point (1997) en XTRMNTR (2000) toch ook wel een beetje leeg toen Primal Scream twee jaar terug op de proppen kwam met het vintage rock & blues album Riot City Blues (2006, lees hier de recensie van dat album). En hoewel Gillespie en co. op nieuweling Beautiful Future weer meer eclectisch en avontuurlijk voor de dag komen, overtuigen ze maar half. Het poppy, bijna Abba-esque, geluid dat Primal Scream deze keer regelmatig laat horen, is simpelweg nogal banaal. En ook op een aantal andere momenten overtuigen de heren allerminst. Gelukkig is het niet allemaal huilen met de pet op en halen naar het einde toe de prominente gasten ook nog wel een en ander smakelijks in de band naar boven.

De openingstrack en tevens titeltrack ‘Beautiful Future’ is van de opgewekte poppy nummers nog het beste te pruimen. Maar het ronduit saaie ‘Uptown’ en het suffe ‘The Glory Of Love’ (dat we aan het einde van de plaat nog een tweede keer voor onze kiezen krijgen in een weinig van het origineel afwijkende single-versie) stinken een uur in de wind. Het jengelende Coldplay-achtige ‘Beautiful Summer’, en het vreselijke bluesrocknummer ‘Zombie Man’ stemmen ook alles behalve gelukkig.

Een stuk beter te verteren is de energieke single ‘Can’t Go Back’ en het slepende en donkere ‘Suicide Bomb’. Het uit een jamsessie met Josh Homme ontstane ‘Necro Hex Blues’, het trippy electro-nummer ‘I Love To Hurt (You Love To Be Hurt)’ (met gastvocalen van CSS’s Lovefoxxx) en de dromerige Fleetwood Mac cover ‘Over & Over’ (waarin Gillespie het duet met folk-icoon Linda Thompson aangaat) weten eveneens te boeien.

Dat Primal Scream zelfs na meer dan twintig jaar nog altijd gretig, bevlogen en onderzoekend met hun muziek bezig is, is lovenswaardig. En dat speelplezier is, hoe dan ook, alomtegenwoordig hoorbaar aanwezig op Beautiful Future. Maar muzikaal is de rit toch net iets te hobbelig om echt te overtuigen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Primal Scream Label:B-Unique
Stick To Your Guns – Comes From The Heart

Stick to your Guns - Comes from the HeartDat ‘Stick To Your Guns’ een nummer van Bon Jovi is zegt in dit geval niet...

RZA as Bobby Digital – Digi Snacks

RZA - As Bobby Digital - Digi Snacks Robert Diggs a.k.a. RZA is vooral bekend van de Wu-Tang Clan en aanverwante...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT