RECENSIE: Kathy Mattea - Coal

Kathy Mattea – Coal
2009-01-07 Noeste arbeid heeft altijd al tot de verbeelding gesproken bij muzikanten. Zeker in de Amerikaanse country- en bluesmuziek hebben songschrijvers zich veel laten inspireren, door spoorwerkers, landarbeiders of mijnwerkers. Countryzangeres Kathy Mattea is een mijnwerkersdochter uit West-Virginia die opgroeide tussen de steenkool en tussen de verhalen en het leed van de mijnwerkers. Het was een langgekoesterde wens van haar om een album te maken over deze mijnwerkers en het leed dat vaak gepaard ging met dit mijnwerkersleven. Directe aanleiding voor het album Coal was een mijnramp in 2006, waarbij 12 mijnwerkers de dood vonden in de Sago mijn. Toen wist Mattea dat de tijd rijp was. Ze ging samen met co-producer Marty Stuart op zoek naar geschikte liedjes voor op het album en dit leverde uiteindelijk Coal op, dat een melancholisch, oprecht en bijzonder smaakvol album is geworden.

In Nederland hebben wij ook een bescheiden traditie op het gebied van mijnwerkersliederen. In Zuid-Limburg, waar de vroegere staatsmijnen gevestigd waren, was er de populaire band Carboon, die hun hele oeuvre wijdde aan songs over mijnwerkers en hun leven. In Amerika gaat deze traditie nog wel veel verder en hebben heel wat grote countryartiesten mijnwerkersliedjes vertolkt. Zo zullen twee songs op Coal, ‘The L&N Don’t Stop Here Anymore’ en ‘Dark As A Dungeon’, bij sommigen misschien bekend in de oren klinken. Johnny Cash nam deze songs namelijk ook al op, op zijn zwanenzang The American Recordings. Mattea gaat eens stapje verder en beperkt zich op Coal uitsluitend tot de zogenoemde Appalachen muziek. Ondanks het specifieke thema, is het album toch ook bijzonder genietbaar voor mensen zonder affiniteit met mijnwerkers en hun leven. De muzikale inkleuring is vrij traditioneel country en de stem van Mattea past hier prima bij. Toch zullen vooral de mensen uit de Appalachen, de mensen waar Mattea over zingt, dit album in hun armen sluiten. Net zoals het Limburgse Carboon bijna alleen lp’s/cd’s verkocht in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek in Limburg. Het blijft een heel specifiek onderwerp, waar lang niet iedereen zich mee kan identificeren.

Coal is duidelijk met een groot gevoel voor goede smaak tot stand gekomen. De nummers worden met zorg behandeld en worden altijd in ere gelaten. Geen vreemde muzikale wendingen, maar tamelijk traditionele country en weemoedige teksten in de trant van: ” You old black gold you've taken my lung, Your dust has darkened my home, And now I am old and you've turned your back, Where else can an old miner go” uit ‘Blue Diamond Mines’. Veel oprechter en directer zul je het mijnwerkersleven niet vaak vertolkt horen. Naast dat Coal een muzikaal interessant album is, vertelt het ook een stukje onuitwisbare Amerikaanse geschiedenis en een nog altijd actueel onderdeel van het dagelijkse leven in West-Viginia.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Kathy Mattea Label:Captain Potato
Tommy Womack - There, I Said It

Tommy Womack - There, I Said It!De in Nashville woonachtige Tommy Womack staat bekend als de lokale en...

Throw The Fight – In Pursuit of Tomorrow

Throw the Fight - In Pursuit of Tomorrow In elke school zijn er wel een paar - noem ze fashion, noem ze raar, noem ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT