RECENSIE: Ricky Warwick - Belfast Confetti

Ricky Warwick – Belfast Confetti
2009-05-20 Er zijn zo van die momenten waarbij je jezelf afvraagt waarom een artiest het roer compleet omgooit. Zo iemand is Ricky Warwick . De Noord Ierse rocker speelde een blauwe maandag in New Model Army en leidde jarenlang het verdienstelijk draaiende The Almighty. Deze in 1988 opgerichte band had zeker in de jaren negentig redelijk succes en kwam met prima albums als Powertrippin’ en Crank op de proppen. De mengvorm van rock, metal en punk had zeker zijn momenten, maar ondanks het succes maakte Warwick in 2002 een einde aan de band om voor zichzelf te beginnen. In die hoedanigheid is hij inmiddels aan zijn derde soloplaat toe.

Verwacht niet dat Warwick op de nieuwe plaat Belfast Confetti muziek maakt die nog enigszins op The Almighty lijkt. Het album bevat een ratjetoe van stijlen zoals rock, Americana, country, en Ierse folk, maar metal en punk zijn ver te zoeken. Gelukkig pakt dat regelmatig heel mooi uit in songs als ‘Throwin Dirt’ en ‘Thousands Are Leaving’, waarin Warwick de richting van Bruce Springsteen opgaat. Soms gaat het compleet mis zoals in ‘Hanks Blues’ (over Hank Williams) en in het met de nodige zelfspot voorziene ‘Can’t Hurt A Fool’ waarin Warwick in het refrein hemeltergend vals zingt. In het meezingertje ‘The Arms Of Belfast Town’ lijkt hij The Dubliners, niet geheel onverdienstelijk, naar de kroon te willen steken. Het akoestische titelnummer is ook een prima gedragen song, maar nummers als ‘Born Fightin’ en ‘If You’re Gonna Bleed’ willen niet echt boeien en kabbelen maar wat voort. Gelukkig maakt Warwick een hoop goed met zijn soms wat sombere teksten die voor een groot gedeelte over zijn thuisland gaan en een betrokken man laten horen.

Uiteindelijk is Belfast Confetti helemaal geen slechte plaat maar heb je toch behoorlijk wat tijd nodig om te wennen aan de getemde rocker, zeker als je met zijn vroegere werk van The Almighty bekend bent. Dat Warwick soms wel erg zijn best doet op Bruce Springsteen te lijken moeten we hem maar vergeven. Dit is een leuk album, vooral voor Ricky zelf, maar misschien wordt het wel weer eens tijd om The Almighty te reanimeren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ricky Warwick Label:Dr2 Records
Anti-Flag - The People or the Gun

Anti-Flag - The People or the GunDe pacifistische punkband uit Pittsburgh, Pennsylvania, Anti-Flag maakt met...

Wednesday 13 - Bloodwork

Wednesday 13 - Bloodwork Het verhaal achter de EP Bloodwork van de horrorpunk band Wednesday 13 is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT