RECENSIE: Gisli - How About That?

gisli-howaboutthat
2004-11-05 Gisli is de Noorse zanger en multi-instrumentalist Gisli Kristjansson, overigens geboren en getogen in IJsland. Na enkele desillusies als drummer in diverse locale punk- en metalbands, zoekt hij zijn heil als solo artiest. Het eerste resultaat hiervan, het album ‘How about that?’, mag dan ook met recht een waar stukje huisvlijt worden genoemd. Kristjansson produceerde het schijfje zelf in eigen beheer en speelde tevens zo ongeveer alle partijen zelf in, om vervolgens opgepikt te worden door EMI Records. Maar het is op zijn minst dubieus te noemen voor een major label als EMI om een eigenhandig in elkaar gedraaide cd van een onbekende IJslandse Noor internationaal uit te gaan brengen. En wanneer ik uit betrouwbare bron ook nog verneem dat Gisli als twee druppels water lijkt op de Noorse winnaar van World Idols, Kurt Nilson, dan lijkt het internationale sterrendom niet direct voor hem weggelegd. Tenzij het hier een buitengewoon talent zou betreffen natuurlijk…

Het voordeel van een album in eigen beheer opnemen is natuurlijk het ontbreken van enige sturende invloed. Geen platenbonzen bijvoorbeeld die minstens drie radiosingles op het album willen zien staan of elke track angstvallig onder de vier minuten willen houden. Nu hoefden ze zich daar bij Gisli toch al geen zorgen om te maken, maar duidelijk is wel dat deze manier van werken wel degelijk de creativiteit en inventiviteit van de Noor heeft bevorderd. Hij leeft zich uit in productionele trucjes en volgt muzikaal gezien alleen zijn eigen gevoel, wat resulteert in een allesbehalve coherent geluid. Kort door de bocht genomen kent het geluid van Gisli namelijk een duidelijke driedeling. Zo is daar met de titeltrack als opener van de plaat meteen een duidelijke poppy sound, waarna het tempo in Straight to Hell nog wat verder wordt opgeschroefd. De aan Dinosaur Jr., Weezer en Fountains of Wayne refererende pop is erg catchy en heeft een hoog feel-good gehalte, maar is tegelijkertijd ook wel erg inwisselbaar. Go Get Em Tiger laat plots echter een geheel ander geluid horen, wanneer een funky gitaar over een wat knullige hiphop beat de basis legt voor een idiote raptrack. Van hetzelfde slag, maar nog veel beter is Can You Make Me Right?; een eenvoudige, maar zeer aanstekelijke funky track vol monotone zang en originele, zelfrelativerende zinsneden. Gisli laat in zijn teksten toch al een groot gevoel voor humor en zelfspot horen. Wel wat jammer dat in deze nummers werkelijk elk aspect aan Beck doet denken, maar het zit allemaal zo goed in elkaar, dat je dat best voor even wilt vergeten.

Tenslotte probeert Gisli naast een feestbeest ook nog eens een serieuze singer-songwriter te zijn. De melige tekst werkt echter totaal niet in het melancholische Worries, wat qua sfeer wel iets weg heeft van Green Day’s ballad Time of Your Life. En na nog wat meer vrolijkheid eindigt How About That? onverwacht toch nog in mineur met een drietal ballads. En dan is er eindelijk ook een serieuze, persoonlijke tekst in het toch al schitterende I’m Trying, waarin Gisli bewijst zich wel degelijk te kunnen meten met de grotere singer-songwriters.

Origineel zijn de liedjes van Gisli zeker niet en vaak liggen de invloeden er wel erg dik bovenop, maar het is de mix van stijlen die het geheel toch bijzonder maakt. Bovendien neemt de Noor zichzelf niet te serieus, wat resulteert in een heerlijk luchtig, pakkend en op momenten zelfs dansbaar album. Toch zijn het juist de serieuze, intieme liedjes, waarin Gisli het meest oorspronkelijk klinkt. Wat ook duidelijk wordt is dat we hier wel degelijk te maken hebben met een geweldige songwriter met een opvallend gevoel voor melodie, waarmee Gisli elk nummer de passende melodische invulling weet te geven. Nee, een superplaat is dit niet geworden, daarvoor klinkt het allemaal al te bekend. Maar het talent van de jonge Gisli samen met meer originaliteit en een duidelijk, meer eigen geluid, zou zomaar eens kunnen resulteren in een onverwachte prachtplaat, zo rond 2005. En dan niet zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb.
Recensent:Youri van der Avoird Artiest:Gisli Label:EMI Music
hydrophobia-theotherside

Hydrophobia - The Other SideTwintig jaar geleden werd Hydrophobia opgericht door gitarist John Rovers en...

dependent-splitbyside

Dependent - Split By Side Af en toe worden twee bands gekoppeld voor het maken van één cd. Dit heet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT