RECENSIE: Naomi Shelton and the Gospel Queens - What Have You Done, My Brother?

Naomi Shelton and the Gospel Queens - What Have You Done, My Brother
2009-07-11 In tijden dat de hele muziekwereld refereert aan de rock (& roll) uit de jaren ’60 en ’70 maakt Naomi Shelton met haar Gospel Queens ouderwerwetse gospel-soul die zo afkomstig lijkt te zijn uit een lang vervlogen tijd. Ondersteund door ouderwetse Hammond orgel en achtergrondzangeressen verkiest Naomi een rustig, Amy Winehouse-achtig tempo boven uptempo soul. Goed te horen aan de langere uithalen is de achtergrond van deze groep: vele jaren zong Naomi met haar ‘sisters’ in de Alabama church. Haar geluid is bluesy en bijna mannelijk ongepolijst ruw. Deze vrouwelijke James Brown weet goed waar ze staat. Op het Daptone label, dat nog platen weet te maken die in ieder geval qua uiterlijk niet afwijken van hun jaren ’60 tegenhangers, komt haar eerste plaat uit.

Het lijkt een cliché, maar titelsong ‘What Have You Done’ blijft het meeste hangen van alle in soulgenre behoorlijk gelijksoortige nummers op deze cd. Naomi klinkt ruw, gemeend aangedaan en het nummer heeft een goede groove. “What Have You Done My Brother!” schreeuwt ze bijna. Haar Gospel Queens Zingen “I don’t know, I don’t know” op een semi-onschuldige manier. Ook “He knows my Heart” is een sterk één-tweetje tussen zangeres en achtergrondzangeressen. Niet alles is echter gospel op deze cd. Ook de oorlog met Irak en de handel in drugs komen naar voren. ‘Am I asking too much?’ gaat over het straatleven. Als dopehead-mama vraagt ze zich af “Am I asking too much?”. De rustige, met Quentin Tarantino ingeleide akkoren, afsluiter maakt het geheel af. Even waan je je in een verlaten nachtclub met een enorme kater van de avond.

Deze cd is een must voor iedere soulfan. Dat het mogelijk kon zijn om zo’n plaat te maken in 2009 was vrijwel iedereen geheel ontgaan. Tot de hoes aan toe komt het vrij kale, enorm retro ogende en klinkende soulgevoel naar boven. Wel blijft de cd aardig genre-trouw, waardoor het geheel toch enigszins kabbelend zou kunnen worden. Interessant om deze oude boodschap op zo’n oude manier te horen. Naomi trapt ‘m op z’n staart.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Naomi Shelton and the Gospel Queens Label:Daptone Records
Jose Roberto Bertrami and his Modern Sound – Aventura

Jose Roberto Bertrami - Aventura (ft. His Modern Band)Far Out Recordings is een label welke er altijd voor zorgt dat de...

Eureka – Shakleton’s Voyage

Eureka - Shackleton's Voyage Eureka is het project gevormd rond de Duitse Multi-instrumentalist Frank...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT