RECENSIE: Knight Area - Realm of Shadows

Knight Area – Realm Of Shadows
2009-10-26 Knight Area is een Nederlandse symfonische rockband, ontstaan uit een project van toetsenist Gerben Klazinga die voorheen actief was in Sangamo. Het project vernoemde hij naar de straat waar hij woont (Ridderbuurt) en waar tevens zijn studio gesitueerd is. Voor het inspelen van het debuutalbum The Sun Also Rises maakte Klazinga gebruik van een aantal gastmuzikanten, waaruit hij uiteindelijk een deel van zijn band destilleerde. Al snel kwam (ook wereldwijd) de waardering voor de sfeervolle muziek die een sterke voorliefde verraadt voor de oude progrock van Genesis en Marillion, maar ook invloeden van bands als Pendragon, Threshold en Arena prijsgeeft. Het altijd moeilijke tweede album bracht Knight Area weer een stapje hoger en getuige de goede opkomst bij de cd presentatie van het nieuwste album Realm Of Shadows zit er nog veel groei in.

Het conceptalbum borduurt muzikaal voort op zijn voorgangers, maar laat ook progressie horen, waarbij de inmiddels tot vijf man uitgedunde band hechter klinkt dan ooit. Het leeuwendeel van de muziek is, net als op de vorige twee albums, door Klazinga geschreven al zijn er wel degelijk bijdragen van de andere leden, terwijl te teksten van de hand van Mark Smit komen. Natuurlijk drukt Gerben Klazinga nog wel een groot stempel op de muziek, al is het alleen maar door zijn magische toetsenspel, waardoor de sympathieke Boskoper wel als de Nederlandse Clive Nolan (Pendragon, Arena) kan doorgaan.

Alle ingrediënten voor een perfecte progrock plaat worden uit de kast getrokken, waarbij de warme stem van Mark Smit alleen nog maar beter is gaan klinken. De man blinkt uit in vrij toegankelijke nummers als ‘Two Of A kind’ en ‘A Million Lives’, en zingt hierin de sterren van de hemel. Openingsnummer ‘Ethereal’ doet behoorlijk aan Genesis denken, waarbij Mark Smit zelfs wat op Peter Gabriel lijkt. Opvallend is het lekkere catchy rocknummer ‘Antagony’ dat een pianoloopje heeft dat maar in je hoofd blijft rondzingen. Met het aan Rush denkende instrumentaaltje ‘Momentum’ heeft Knight Area zijn eigen ‘XYZ’ gecreëerd. Luister hierbij eens naar het fameuze basspel van Gijs Koopman. Samen met het weergaloze drumwerk van Pieter Van Hoorn en het machtige gitaarspel van Mark Vermeule is dit nummer al een gedoodverfde favoriet voor de toegiften. Duistere afsluiter ‘Occlusion’ is het langste nummer en voert je door vele betoverende sferen en wordt door Mark Smit ontroerend mooi gezongen. Een groot compliment is op zijn plaats voor de perfecte productie van Gerben Klazinga, die weet hoe dit soort muziek moet klinken.

Realm Of Shadows is een machtig album en klinkt nog compacter en toegankelijker dan zijn voorgangers zonder de muzikale virtuositeit van de bandleden uit het oog te verliezen. Het moeilijk te bevatten concept over metafysica geeft voldoende stof tot nadenken en past prima bij de muziek. Met dit album zou Knight Area wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien.
Recensent:Jan Didden Artiest:Knight Area Label:Bertus
Okieson – Cupboard Full Of Things

Okieson - Cupboard Full of ThingsDe nieuwe plaat van het Nederlandse Okieson is zeker geen slechte worp....

Polar Bear Club – Chasing Hamburg

Polar Bear Club - Chasin Hamburg Pas in maart van dit jaar was de recensie van de debuut full-length van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT