RECENSIE: Beak> - Beak

BEAK> - BEAK
2009-12-27 Als Geoff Barrow met een nieuw aan komt zetten, is dat goed nieuws. Na het laatste Portishead album en zijn werk voor Primary Colours van The Horrors zijn de verwachtingen hooggespannen. Het project heet BEAK> en kent meer raakvlakken met Portishead dan met The Horrors. Al hebben beide een donkere ondertoon. Met dit project maakt Barrow minimaal gebruik van vocalen en is het vooral de muziek die voor zich spreekt. Als er al gezongen wordt, is de muziek een instrument dat gebruikt wordt om het geluid compleet te maken.

Zoals het een goed zijproject betaamt is BEAK> experimenteel en niet slechts een zoethoudertje voor fans. Gedreven door bas en drums zuigt het album je mee in de ene na de andere mooie, maar onwaarschijnlijke droom. Ondersteund door toetsen, gitaren en bij vlagen hypnotiserende zang verveelt het album nooit. Eerder is het een ontdekkingsreis die bij elke luisterbeurt nieuwe oorden aandoet. Zonder te psychedelisch te worden of langdradig.

De muziek zweeft een beetje tussen Portishead en Massive Attack in, maar gaat nooit teveel op een van de twee lijken. Eigenlijk doet die vergelijking Barrow ook te kort. BEAK> is net zo mooi als Portishead, maar is een verrijking in plaats van een aanvulling. Een nieuw publiek mag zich overgeven aan Barrow, Williams en Fuller. Allen verdienden zij al hun sporen in de muziekwereld, maar samen lijken zij onoverwinnelijk. Het is onwaarschijnlijk knap om zonder tekst een verhaal te vertellen. Een verhaal dat door elke luisteraar anders geïnterpreteerd kan worden.

Voor de liefhebbers van triphop, ambient en soortgelijke genres is dit een niet te missen debuutalbum. Gemaakt door drie grote jongens, die dit project bloedserieus nemen. Of in ieder geval het resultaat zo hebben laten klinken. Laat u meevoeren naar een sprookjeswereld, waar u zelf de beelden bij mag verzinnen, zelf het verhaal mag schrijven en zelf de ongetwijfeld goede afloop mag invullen. Ontpopten alle zijprojecten zich maar als dergelijke meesterwerken.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Beak> Label:Invada Records
Part Chimp - Thriller

Part Chimp - ThrillerHaal je glaswerk en alles wat van de plank kan trillen of breekbaar is uit je...

Sybreed – The Pulse Of Awakening

Sybreed - The Pulse of Awakening Wanneer men het heeft over metal uit Zwitserland, houdt het na de namen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT