RECENSIE: Önder - De Kassier

[Önder & FS Green] – [De Kassier: een Monnie Album]
2010-03-26 Önder wil vooral geld verdienen, kickt op naamsbekendheid en heeft als grote droom beroemd worden. In dit alles slaagt hij momenteel best aardig. Hij speelde in de film ‘Carmen van het Noorden’ en had samen met Yes-R de hoofdrol in ‘GangsterBoys’. Voor zijn cd Bennie Baklava werkte Önder, eerst nog onder de naam ‘Turk’ en de alias ‘MurdaTurk’, samen met de jonge producer FS Green. Na het maken van de films vond hij de naam Önder beter bij zijn huidige situatie passen. Ook vond hij de muziek die hij op de plank had liggen niet goed genoeg meer; hij had nu een hoofdrol, dus het moest groter, filmischer. Resultaat is dat er in plaats van de cd Bennie Baklava een compleet nieuw album opgenomen is, getiteld De Kassier. Een Album waarin FS Green een dermate grote rol speelde dat hij naast Önder expliciet vermeld moest worden als een van de makers.

Het is haast onmogelijk om een album van de Turkse rapper te bespreken zonder het woord ‘swagger’ te gebruiken. ‘Swagger’ is een mengsel van charisma, arrogantie en zwier. Niet echt iets opzienbarends dus, het is een stijlvorm die rappers al jaren gebruiken, maar het heeft nu een nieuwe naam gekregen. Turk claimt het te hebben, en dit kan zonder twijfel beaamd worden. De man heeft stijl, swingt en klinkt ondanks zijn mengeling van Engels en Nederlands ontzettend fris. Door het spelen in twee films klinkt hij nu nog arroganter dan voorheen, maar het mooie is: hij komt er nog eens mee weg ook. Het geheel is zo ver over de top, dat het vermakelijk wordt. De teksten zijn niet van nobelprijswinnend niveau, maar daar gaat het ook helemaal niet om. Önder heeft de hoofdrol, is de beste, verdient zijn centen, geeft deze ook weer uit als water en iedereen mag het weten. Tel daarbij op dat de muziek en stem perfect met elkaar vervlochten zijn en je hebt een idee van het fantastische niveau van de producer FS Green. Zijn muziek is bijna episch te noemen, zelden heb ik zulke lekkere producties voor mijn kiezen gehad. Deze cd is gemaakt om te swingen, om te feesten simpelweg om lekker te klinken. Het is werkelijk zoeken naar een slecht nummer op deze cd, alles luistert gewoon heerlijk weg.

Turk is, zoals hijzelf met zijn naamsverandering naar Önder al aan wil geven, ontzettend gegroeid. Maar nog belangrijker voor deze cd is FS Green, misschien wel de beste Nederlandse producer van dit moment. Hij weet Önder naar een nog grotere hoogte te stuwen dan wat hij zelf al voor elkaar gekregen had. Een plus een is soms gewoon drie. Ik ben overtuigd, het lente-album voor 2010 is binnen!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Önder Label:Pias
Lower Than Atlantis – Far Q

Lower Than Atlantis - Far QMeer dan een jaar geleden kwam de debuut EP van Lower Than Atlantis uit...

Palalalaka – The Invention Of Breakfast

Palalalaka - The Invention of Breakfast Palalalaka begint in 2006 als opnameproject van de broers Maarten (gitaar,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT