RECENSIE: Flowriders - Starcraft

2005-06-15 In deze glorieuze tijd met rappers als Lange Frans en Baas B. is iets als de flow van enorm belang. Ik vraag me dan ook af of de flow op het album Starcraft van de Flowriders aanwezig is. De feiten liegen er in ieder geval niet om. Flowriders heeft al gespeeld op het North Sea Jazz Festival en waren onder meer de support act van Lamb, Isaac Hayes en Nils Petter.
De hoofdrolspelers van de band zijn Hartog Eysman en Vincent Helbers, die elkaar kennen van het conservatorium en erg goed thuis zijn in de genres blues, funk en ook zeker rock. Dat is goed terug te horen op deze plaat. Starcraft is een album met verschillende stijlen en het laat zich dan ook vrij moeilijk beschrijven. Wel blijft het album, ondanks de diversiteit, altijd in een bepaalde sfeer. De Flowriders hebben echt een zomerse plaat gemaakt die bomvol soul, jazz, hiphop en zelfs dance elementen zit.

Het prachtige nummer My Crazy Vein is een van de uitblinkers. Hier hoor je echt van alles; soulvolle vocalen, af en toe wat subtiel gitaarwerk, keurig begeleid door een keyboard. Andere tips zijn het funky nummer Pheromone, en het zeer mooie en zwoele nummer Matter. De Flowriders hebben een heerlijke groove die je doet verlangen naar een zwoele zomerdag. Dit is ook meteen weer een beetje een manko van de Flowriders, ze zullen het waarschijnlijk wat minder doen in de andere seizoenen. De stem van de zangeres doet me op momenten erg denken aan Lilian Vieira van Zuco 103, nog een band die voornamelijk in de zomer bloeit. Het is zonder meer duidelijk dat dit echte rasartiesten zijn, Ze weten je aan het dansen te krijgen, ze weten je op het terras te vergezellen van een heerlijk achtergrond muziekje en ze weten je zelfs op momenten te ontroeren. Helaas staan er weinig nummers op het album, waar je echt van uit je dak gaat, maar dit past ook niet echt bij het genre.
Kortom de FLowriders hebben de flow. Ik durf zelfs wel te beweren dat ze meer flowen dan Lange Frans. Het lijkt me leuk om ze eens een keer live te zien, want bij echte artiesten zie je dan opeens het hele plaatje.
Recensent:Hans Hilberts Artiest:Flowriders Label:Eigen Beheer
left-betweenstarsanddaylight

LEFT - Between Stars And DaylightDe promo cd ‘Between stars and daylight’ van de Eindhovense band Left komt...

skiptherush-allisfitfortonight

Skip the Rush - All Is Fit For Tonight Skip the Rush heeft het momentum. Iedereen heeft het over ze en iedereen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT