RECENSIE: Health - Disco2

Health – DISCO2
2010-06-21 Laidback is nu niet bepaald de eerste gedachte die in het hoofd op komt als Health ter sprake komt. De harde mix van noise, elektro, wave en andere uithoeken van de postpunk is er met de reguliere albums meer opgericht de oren te laten tetteren dan de geest tot rust te brengen. Nu moet gezegd dat Health en Get Color met hun opgetrokken geluidsmuren de bijzondere capaciteit bezitten catharsis te brengen, maar dat is nog steeds niet laidback.

DISCO2, het tweede remix album, vormt daar een grote uitzondering op. Daar waar Disco nog steeds de rommelvliezen kon tarten, zijn in de remixen op deze plaat rustigere paden bewandeld. De dansbare noise blijft, maar het is meer een dromerige dans geworden die bij vlagen iets weg heeft van de vroege drumcomputerdisco eind jaren ’80 of de synthpop van de New Romantics uit dezelfde periode.

De wijze waarop het DNA van Get Color door de remixende artiesten wordt ontleed en hergegroepeerd is veelal verrassend te noemen. Vocalen, zover te vinden op deze plaat, allen gepakt in een laag van mist die spookachtig aan doet. Sowieso bevindt zich veel sluimerende spanning in de nieuwe versies, zij het in een techno jas of juist meer in de richting van de drones.

Hoogtepunt is echter niet onder de remixes te vinden, maar is het enige nieuwe en niet geremixte exemplaar op de plaat, ‘USA Boys’ waar DISCO2 mee opent. De rest van de plaat is fijn, met mooi knip en plakwerk van onder andere Crystal Castles, Salem of Blondes die tensie en dans in de herordening goed samen weten te brengen. Dat op zich is een goede reden deze plaat aan te schaffen, maar eigenlijk alleen 'USA Boys' zou al overtuigend genoeg moeten zijn. Dansbaar, noise, elektro en een tot dansen dwingende bas en synths. Heerlijke Health track, zoals gezondheid elke dag zou moeten voelen. Voor de rest is het veel meezweven op een fijne plaat die geen echte uitschieters kent, maar ook geen underachievers.


Eerdere recensies van Health:
- 23-11-2009: Get Color.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Health Label:City Slang
Suzanne Vega – Close Up Vol. 1 Love Songs

Suzanne Vega - Close Up Vol.1 - Love SongsHet is dit jaar 25 jaar geleden dat het debuutalbum van Suzanne Vega is...

Johnny Flynn – Been Listening

Johnny Flynn - Been Listening Sommige bands hebben leden die ware multitalenten zijn. Joe Flynn, voorman...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT