RECENSIE: Ozomatli - Fire Away

Burn Away
2010-05-27 Er was een tijd waarin Ozomatli een heerlijke latin band was. Op originele wijze wist de band reggae, merengue, cumbia- en salsatunes te vermengen met hiphop en hier en daar was nog een vleugje Arabische of Jiddische muziek te horen. De laatste albums begonnen echter meer en meer in de richting van nietszeggend popmuziek te schuiven. Met name het definitieve vertrek van Jurassic 5 rapper Chali 2na was een aderlating voor de groep.

Op hun laatste album, Fire Away, bevestigt Ozomatli dat ze echt niet meer de groep zijn die ze ooit waren. De plaat opent al zeer rommelig met ‘Are you ready?’. Het nummer is met haar super snelle salsa ritmes te bombastisch in elkaar gezet en werkt enkel op de zenuwen. Het controversiële nummer ‘Gay vatos in love’ verdient wel veel respect. In de Verenigde Staten van vandaag de dag is homoliefde nog steeds een groot taboe, en dat een heterogroep er een nummer aan wijdt mag zeker gewaardeerd worden. Helaas is het nummer, op een zeer mooie trompet solo na, niet heel interessant. De track weet net niet het latin gevoel over te brengen dat Ozomatli vroeger wel lukte.

Het is pas op ‘It’s only time’ dat Ozomatli zich voor het eerst weer kwetsbaar durft op te stellen en dit resulteert ook meteen in het mooiste nummer van de plaat. Het door een gitaar begeleide nummer klinkt weer lekker zomers. Ook het daaropvolgende ‘Nadas por free’ is als eerste hiphopnummer weer geslaagd met haar combi tussen simpele rap en voorzichtig aanwezige blazers.

Fire Away is het vijfde album van Ozomatli en bewijst dat de groep zich definitief in de schaduw van haar oude zelf geplaatst heeft. Op twee aangename nummers en enkele uitmuntende blazersolo’s na, is de plaat hoofdzakelijk te druk gevuld met een ogenschijnlijke swingende mix van muziek. Helaas lukt het nergens om een echt swingend goed nummer te plaatsen. We horen slechts een groep die haar weg kwijt is en wanhopig op zoek is naar het succes dat ze ooit had.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ozomatli Label:Downtown Records
Solomon Burke – Nothing’s impossible

Solomon Burke - Nothing's Impossible Solomon Burke is letterlijk en figuurlijk een groot artiest. De...

Kele Okereke – The Boxer

Kele Okereke - The Boxer Bloc Party houdt op dit moment een rustpauze. Dat betekent dus niet dat alle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT