RECENSIE: Jôshan - Black

2010-06-10 Het uit de omgeving van Roelofarendsveen afkomstige Jôshan was al te beluisteren op Monsters of Roelofarendsveen I en II, maar komt nu zelf met een eigen EP. De band timmert nu vijf jaar aan de weg en bestaat een relatief korte tijd als vijftal, dat als aanvullend moet gezien worden op de singer-songwriter muziek van zanger Cozijn. Vaak hoor je als recensent helemaal niks meer van je recensie, echter de frontman van Jôshan besloot in de pen te klimmen om mij in te lichten over de kwaliteiten van Jôshan en hun zes tracks tellende EP Black die een groot deel van Jôshan’s werk beslaat, na afloop van het verschijnen van de recensie over de tweede compilatie.

Ongetwijfeld het beste en meest muzikale nummer van Jôshan, ‘Grateful (once I was a tree)’ verscheen ook op de eerdergenoemde cd. Sterk is de saxofoon die het geheel tot een sterk nummer maakt, maar ook de tekst die behoorlijk flower-power overkomt. Met veel van de songstructuren zit het overigens wel snor bij Jôshan. De muziek is rustig en er is zichtbaar veel tijd aan de teksten besteedt. Ook vormt de relatief minimalistische muzikale ondersteuning een versterking van de muziek. Er zijn echter twee zaken waar wat aandacht aan besteedt zou moeten worden. Enerzijds de intonatie van de zang op sommige nummers, die af en toe Nederlands overkomt. Anderzijds de productie van de cd, die vrijwel rauw is (alsof je live meeluistert bij de band). Beiden doen nu nog wat teveel afbreuk aan de EP.

Zoals te zien aan de website van Jôshan, staat de band zeker niet stil. De komende tijd staan er geen concerten gepland, maar gezien de vorige concerten is de kans aanwezig dat de band zal spelen in het Haventje in Roelofarendsveen. Hopelijk weet de band daarmee een grotere fanschare om zich heen te krijgen ter financiering van een duurdere productie.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Jôshan Label:Eigen Beheer
The Klaus Kinskies – Don’t trust blondes

The Klaus Kinskies - Don't Trust BlondesDe Duitse acteur Klaus Kinski had de naam een impulsief en agressief...

burnbrightercd

Burn Brighter - The Verona Nightmare Massacre De jonge Nederlandse band Burn Brighter vergelijken met de legendarische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT