RECENSIE: The Budos Band - III

The Budos Band - The Budos Band III
2010-08-23 Twee onderdelen zijn essentieel bij The Budos Band: groove en blazers. De negenkoppige groep uit Brooklyn maakt 70s soul, voorzien van vele funk en disco-invloeden met blazers, hammond en een pompende ritmesectie. Echter, geen van de benamingen geeft goed weer wat de band eigenlijk doet. Misschien doet het te kort aan de muziek, maar veel tracks op The Budos Band III zouden niet misstaan op een Pulp Fiction 2. Inmiddels is de band al weer toe aan hun derde album, dat qua opbouw weinig verschilt van de voorgaan de albums. De kracht van The Budos Band schuilt in de kortheid van de tracks en de aanstekelijke loopjes, die op het derde album geperfectioneerd zijn. En zoals veel albums van het Daptone label klinkt het eindresultaat ouderwets, maar niet gedateerd. Het is dan ook raar dat deze groep niet meer aandacht heeft gekregen de afgelopen jaren.

De naar de op de voorkant genoemde ‘Black Venom’ is het eerste hoogtepunt van de nieuwe cd. Het zwepende ritme heeft iets als een deinende slang. Ook prachtig, maar rustiger, is het kale, woestijnachtige ‘Nature’s Wrath’ dat door de hoge blazerstonen en de duistere ondertoon een sterk filmachtig beeld oproept. Het rockloopje dat de start van ‘Golden Dunes’ aanzwengelt gaat moeiteloos over in hammond en trompet. De kracht van deze nieuwe cd schuilt meer dan in de voorgaande albums in het live opnemen van producer Bosco Mann. In de totaal 48 urige opnamesessie werden alle nummers direct op de plaat gevangen. Sommige oneffenheden zoals die op bijvoorbeeld ‘Golden Dunes’ te horen zijn maken deze plaat extra krachtig.

Eigenlijk kan ik maar één ding aanraden aan de hand van het beluisteren van deze cd: koop hem, of zorg in ieder geval dat je de band hoort. De muziek van The Budos Band is vernieuwend, dansbaar en gaat terug op de afro-roots. Een verslavende groove maakt deze cd tot een groot succes.
Recensent:Erik Oudman Artiest:The Budos Band Label:Daptone Records
Matthew Dear - ‘Black City’

Matthew Dear - Black CityMet pseudoniemen als Audion, Jabberjaw en False en drie albums onder eigen...

Deer Tick – Born On Flag Day

Deer Tick - Born on Flag Day Born On Flag Day eindigt na een stilte van pakweg drie minuten met een half...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT