RECENSIE: Zoiezo - Lief Zijn Zei Mama

[Zoiezo] – [Lief Zijn Zei Mama]
2010-08-18 Zwolle, er zit daar waarschijnlijk iets in het water waardoor iedereen die het drinkt hiphop gaat maken. Zoiezo is een groep van 3 jongens van 21 jaar. Ze zijn gestopt met school en hebben nu in eigen beheer hun debuut Lief Zijn Zei Mama uitgebracht. Het klinkt een beetje als het succesverhaal van stadsgenoten en hiphop veteranen Opgezwolle.

De start van de groep is niet het enige wat klinkt als Opgezwolle. De rappers van Zowiezo hebben hetzelfde stemgeluid als Sticks en gehele sound van Zowiezo lijkt op die van Opgezwolle. Niet alleen qua geluid is het onmiskenbaar, gelukkig is ook het niveau navenant. Zowiezo is dus een veelbelovende groep die zo tot de Fakkelteitgroep zou kunnen horen. De vraag die dan nu van belang is, is of dat een compliment of een minpunt is. Met name Eigen Wereld is een cd die zozeer onovertroffen is, dat zelfs Sticks niet meer kan tippen aan het niveau wat hij toen haalde met Opgezwolle. De mensen begrijpen zijn nieuwe werk niet, of het is gewoon niet zo sterk. Hoe dan ook, het frisse is er wat vanaf en de mensen lopen niet meer zo warm voor nieuw werk uit Zwolle. Er komt momenteel zoveel muziek uit dat de keus ook groter is en je heel vernieuwend uit de hoek moet komen wil je boven komen drijven. Vernieuwend is Lief Zijn Zei Mama niet echt. De stijl van de muziek komt te bekend voor en de titel van de cd zet nou ook niet echt aan tot kopen. Als je daar echter doorheen kunt kijken hebben de mannen van Zowiezo toch wel een dijk van een debuut afgeleverd. Wanneer je met je eerste plaat de competitie aan kunt gaan met Fakkelteit en dat alleen ruim verliest omdat je niet de eerste was met die sound, dan heb je het zeer goed gedaan. Want eerlijk is eerlijk, de muziek moet het doen en die is zowel goed geproduceerd als strak ingerapt. In de huidige tijd waarin mensen veel downloaden tijd is een strakke hoes ook veel waard en je kunt goed zien dat hier tijd in gestoken is. Een strak en netjes afgewerkt debuut dus.

Ben je op zoek naar nieuwe dingen en is een herkenbare sound onoverkomelijk dan kun je het debuut van Zowiezo met een gerust hart overslaan. Houd je echter van het Zwolse hiphop geluid dan is Lief Zijn Zei Mama een mooie toevoeging aan de groeiende berg platen uit deze stad.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Zoiezo Label:Eigen Beheer
Bill Kirchen – Word To The Wise

Bill Kirchen - Word to the WiseDe naam Bill Kirchen zal weinig mensen bekend in de oren klinken, toch...

Matthew Dear - ‘Black City’

Matthew Dear - Black City Met pseudoniemen als Audion, Jabberjaw en False en drie albums onder eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT