RECENSIE: Bill Kirchen - Word to the Wise

Bill Kirchen – Word To The Wise
2010-08-17 De naam Bill Kirchen zal weinig mensen bekend in de oren klinken, toch heeft de 62-jarige gitarist zijn sporen in de muziek ruimschoots verdiend. Bill is in enige mate bekend om zijn werk met Commander Cody And His Lost Planet Airmen, een band die begin jaren zeventig vooral in de Verenigde Staten (het thuisland van Kirchen) enige bekendheid verwierf. In Europa speelde de band een rol in de marge. Nadat de band halverwege de jaren zeventig uit elkaar viel was Kirchen een graag gezien gast in het sessiecircuit. Tevens richtte hij de band Bill Kirchen And Too Much Fun op, waarmee hij diverse albums uitbracht. Kirchen die ook wel “Titan of the Telecaster” wordt genoemd is regelmatig op tournee met grote namen als Emmylou Harris, Elvis Costello en Nick Lowe. Het is dan ook niet toevallig dat de laatste twee op zijn soloplaat Word To The Wise een bijdrage leveren. Behalve deze twee heren zijn er nog een behoorlijk aantal andere artiesten opgetrommeld waarvan die van Maria Muldaur en Paul Carrack er uit springen.

De muziek die Kirchen ons voortovert is een mix van Rockabilly, Country, Blues en boogiewoogie. Natuurlijk is het gitaarspel van Kirchen van hoog niveau, maar er wordt vooral in dienst van de songs gespeeld. De man beschikt zelf ook over een aangenaam stemgeluid en samen met de hulp van de grote namen is het resultaat genietbaar geworden. Natuurlijk staan er en aantal nummers op die typisch Amerikaans zijn, maar deze plaat is dan ook vooral voor Amerikaanse markt gemaakt. Opener ’Bump Wood’ is een nummer waarmee Kirchen teruggijpt op zijn eerste band. Het vlotte Rockabilly nummer met dominant pianospel maakt je vrolijk. De zoete countrysong ‘Shelly’s Winter Love’ (cover van Merle Haggard), met Paul Carrack en Nick Lowe, laat vervolgens het glazuur van je tanden springen. Gelukkig komt al snel het absolute hoogtepunt op het album: het knoestige door Elvis Costello gezongen ‘Man In the Bottom Of The Well. Dit nummer verraadt Kirchen’s voorliefde voor blues. Die bluestic komt ook sterk naar voren in het mooie door Bill zelf gezongen ‘Time Will Tell The Story’ dat enigszins neigt naar het werk van Cuby + Blizzards. ‘Ain’t Got The Time For The Blues’ is een piano blues waarop Maria Muldaur te horen is. Het droevig klinkende country nummer ‘Open Range’ is het vermelden waard door het fraaie schuurpapieren stemgeluid van Kevin Farrell.

In alle nummers is natuurlijk het kenmerkende gitaarspel van Kirchen onopvallend opvallend aanwezig. Hij beheerst de kunst van het weglaten heel goed, waardoor dit vooral een songgerichte plaat is. Een plaat die het beluisteren zeer zeker waard is. Ben je liefhebber van genoemde muziekstijlen dan gaat deze plaat van Bill Kirchen je zeer zeker bevallen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Bill Kirchen Label:Proper American Records
[Los Lobos] – [Tin Can Trust]

Los Lobos - Tin Can TrustNet zoals de meeste mensen kende ik Los Lobos vooral van hun monster hit,...

[Zoiezo] – [Lief Zijn Zei Mama]

Zoiezo - Lief Zijn Zei Mama Zwolle, er zit daar waarschijnlijk iets in het water waardoor iedereen die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT