RECENSIE: Ray Wylie Hubbard - The Grifter's Hymnal

Cover Ray Wylie Hubbard - The Grifter's Hymnal
2012-06-21 De Texaanse zanger en tekstschrijver Ray Wylie Hubbard heeft al een indrukwekkende rij albums op zijn naam staan. Desondanks weet zijn muziek nooit echt aan te slaan. Het enige succesje dat Ray Wylie kent is het door hem geschreven ‘Up Against The Wall, Redneck Mother’. Een nummer dat in de versie van Jerry Jeff Walker een redelijk succes boekte.

The Gifter’s Hymnal is de meest recente release van de tekstschrijver.
De Texaan is duidelijk geïnspireerd door de classick rock uit de jaren ’60. Tijdens ‘South of the River’ plaatst de artiest een mondharmonica gedeelte dat zo uit The Rolling Stones afkomstig zou kunnen zijn. Datzelfde geldt ook voor de gitaarsolo en de op de achtergrond jengelende honkytonk piano.

Verderop klinkt Ray Wylie Hubbard een stuk meer Amerikaans. ‘Mother Blues’ heeft een simpel drumritme. Wylie legt zijn zware, met Amerikaans accent voorziene, stem voortreffelijk over dit ritme heen. Met de gitaar, die regelmatig in de richting van een kleine solo swingt, komt de zanger dicht in de buurt van de Amerikaanse swampblues in de vorm van Tony Joe White. De blues invloeden duiken eigenlijk in elk nummer wel naar voren. Dit gebeurt respectievelijk in de zangstijl, instrumentale solo’s en traditionele blues ritmes.

Met het uitbrengen van The Gifter’s Hymnal verdient Ray Wylie Hubbard het toch eindelijk om eens door te breken. De zanger en tekstschrijver weet op wervelende wijze de classic rock van de jaren ’60 tot leven te wekken. In een voortreffelijke mix komt het geluid van de Rolling Stones, Buffalo Springfield en de daarvoor opererende blues meesters samen. Bovenal ontbreekt het op The Gifter’s Hymnal geen enkel moment aan samenhang. Integendeel! De plaat laat een heerlijke oude, nieuwe rootsartiest horen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ray Wylie Hubbard Label:Proper American Records
Cover And Also the Trees - Hunter not the Hunted

And Also the Trees - Hunter not the Hunted And Also The Trees gaan al heel veel jaren mee (sinds 1979), maar dat heeft...

Cover Rock Morton - Vicious

Rock Morton - Vicious Ze bestaan al twintig jaar, maar komen pas nu met een tweede cd. Rock Morton...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT