RECENSIE: Shelby Lynne - Revelation Road

2011-11-24 Revelation Road is Shelby Lynne’s dertiende. Maar, vooruit, dan rekenen we haar kerstalbum, tussendoortje van vorig jaar, daarbij ook mee. Op een of andere manier doet de naam Shelby Lynne nog altijd denken aan het countryzangeresje dat ze was toen ze haar eerste stappen in de muziekbusiness zette. Sindsdien heeft ze echter meerdere uitstapjes gemaakt om aan te tonen dat ze niet in één hokje gestopt wenste te worden. Het zorgde ervoor dat ze zowel voor het publiek als voor de platenlabels erg ongrijpbaar was. Maar tegelijkertijd ook oneindig veel interessanter dan generatiegenoten als Sheryl Crow.

Revelation Road bevat zeker een aantal momenten waar de country invloeden duidelijk te horen zijn. Zo zijn daar het meerstemmige ‘The Thief’, ‘Even Angels’ en het erg sterke ‘Woebegone’. Maar ook laat ze hier opnieuw horen dat soul toch ook wel echt haar ding is. Eerder liet ze dat natuurlijk al horen op haar zeer geslaagde tribute aan Dusty Springfield, Just A Little Lovin’ . Hier laat ze dat terugkomen in bijvoorbeeld ‘Lead Me Love’. Ondersteund door heerlijk voortkabbelende percussie weet ze in deze song veel indruk te maken. De song doet trouwens in de verte ook wel denken aan het werk van Lizz Wright.

Niet alleen deze song weet indruk te maken. Zo zit het eerdergenoemde ‘Woebegone’ al snel in je hoofd gebeiteld en ‘I Don’t Need A Reason To Cry’ weet de stilte om je heen af te dwingen. En dan hebben we het sterk persoonlijke ‘Heaven’s Only Days Down The Road’ nog niet eens vermeld. De song handelt over haar jeugd. En dan meer specifiek over de gebeurtenis met haar vader, die haar moeder voor de ogen van Shelby en haar zusje doodschoot, om daarna zichzelf een kogel door het hoofd te jagen. Huiveringwekkend, en helemaal als je hoort dat de song eindigt met twee pistoolschoten.

Hoe vaker je het album beluistert, hoe meer de songs onder je huid gaan zitten. En hoe meer respect de zangeres met de songs weet af te dwingen. Prachtalbum!
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Shelby Lynne Label:Proper American Records
Stuart McCallum – Distilled

Stuart McCallum - DistilledAls gitarist bij The Cinematic Orchestra wist Stuart McCallum zijn naam al...

Dirty Projectors featuring Björk - Mount Wittenberg Orca

Dirty Projectors - Mount Wittenberg Orca (feat. Björk) Na rare collaboraties als MetalLouca, CANT en SuperHeavy, is er eindelijk ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT