RECENSIE: 21 Eyes Of Ruby - Conquer the World pt. 5

21 Eyes Of Ruby - Conquer The World pt. 5
2010-09-09 Conquer The World pt. 5 is alweer het vijfde deel van de reeks Conquer The World albums van de Limburgse band 21 Eyes Of Ruby. Deze band is nog niet doorgebroken in de Nederlandse muziekscene, maar ze blijven enthousiast doorgaan met albums maken, totdat ze uiteindelijk de parel hebben gemaakt die hun grote succes betekent. Wellicht betekent Conquer The World pt. 5 eindelijk de doorbraak voor dit trio.

Openingsnummer 'The Fountain, The Fight & The Flood' zuigt automatisch de aandacht van de luisteraar naar zich toe. De eerste paar minuten van het nummer vertoont de muziek zowel vocaal als muzikaal een grote gelijkenis met de band System of a Down. Er zitten goede instrumentale tussenstukken in en een erg pakkend refrein. Wel erg gewaagd om een bijna zeven minuten durend nummer als openingsnummer te nemen. Het nummer pakt wel meteen, maar het verwachtingspatroon voor de komende tien nummers is nu wel erg hoog. Derde nummer 'She Smiles Like A Machine Gun' is voornamelijk instrumentaal met enkele regels tekst erdoor. Dit nummer wordt hoog gezongen en gaat na een tijd erg vervelen. Liever weer de vocalen van de eerste twee nummers. Het daaropvolgende nummer 'Until The End' heeft een intro van bijna drie minuten. Iets teveel van het goede, aangezien het nummer in totaal bijna negen minuten duurt. Op een gegeven moment wordt er naar een climax gewerkt. Het wordt rustig en geeft de indruk dat het nummer bijna afgelopen is, maar dan komen de scheurende gitaren en drums er weer bij en wordt je overweldigt door het stevige geluid. Het zit verder goed in elkaar, maar met een korter intro zou de aandacht van de luisteraar meer getrokken worden. Na zo'n lang intro verslapt de aandacht, wat zonde is, want tekstueel is dit nummer ook verrassend.

Bijzonder is het nummer 'Boy In The Attic (Alfredo's Song)' waar het intro bestaat uit een verhaal. Dit nummer is geïnspireerd door Alfredo's 'Gimme Shelter'. De tekst gaat vanzelfsprekend over de jongen op zolder. Door het inleidende verhaal is de tekst beter te begrijpen. Het nummer eindigt ook met een gesproken stuk door Japayork en op de achtergrond zijn de klanken van 21 Eyes Of Ruby te horen. Het daaropvolgende nummer 'Ms. Metzengerstein' is een improvisatie op Edgar Allan Poe's Ms. Metzengerstein. 21 Eyes Of Ruby is blijkbaar niet de enige Limburgse band die zich door deze poëet laat inspireren. De Limburgse band The Mad Trist is vernoemd naar een Middeleeuws verhaal van deze poëet.
Dit album bevat ook een nummer waar helemaal niet in wordt gezongen. 'Daze' is het kortste nummer op het album en tegelijkertijd het rustigste. Slotnummer 'Horatio Moustachio' bestaat uit één zin en is verder instrumentaal.

21 Eyes Of Ruby heeft een mooie plaat ter wereld gebracht, maar het is nog niet het pareltje waarmee ze Nederland of zelfs de wereld mee kunnen veroveren. Het beste nummer van de plaat is meteen het eerste nummer 'The Fountain, The Fight & The Flood'. Conquer The World pt. 5 is pas deel 5 van de 21. Ze hebben nog alle tijd...
Recensent:Francis Pronk Artiest:21 Eyes Of Ruby Label:Dying Giraffe Recordings
Mogwai - Special Moves

Mogwai - Special MovesZes studioalbums, maar nog geen live-album, dat was tot voor kort de...

Pura Vida – Struggle in the city

Pura Vida - Struggle in the City Alle grote reggae festivals van het Europese continent organiseren jaarlijks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT