RECENSIE: Hotel - The Island Sessions

Hotel – The Island Sessions
2010-10-20 Verschillende culturen die samen werken en leven. Het is tegenwoordig een belangrijk gespreksonderwerp en maar al te vaak gaat het over de negatieve effecten. Dat het ook anders kan, is sinds 2004 te zien en te horen bij de band Hotel.

Met maar liefst negen nationaliteiten binnen dit collectief vermengen ze elkaars taal en muziekcultuur. Dit levert een boeiende mix op van Latin en Balkanklanken. Dat dit niet alleen leuk is voor de leden, bewijst de live-reputatie die dit internationale gezelschap uit Amsterdam heeft opgebouwd. Deze live-ervaring vormt ook de basis voor het tweede album van Hotel. Tijdens verschillende bijeenkomsten op het Amsterdamse vuurtoreneiland in het IJsselmeer werd er onder het genot van kampvuren, drankgelag en jamsessies gewerkt aan nieuwe songs. De opvolger van The World of Hotel kreeg dan ook de toepasselijke titel; The Island Sessions.

Al tijdens de opening van The Island Sessions, met het Buena Vista Social Club-achtige 'Esa Mujer' en het vrolijke 'Futura Ex', valt op dat zaken als liefde en het verlies ervan niet somber hoeven te klinken. Ook de meertalige zang blijkt een voorbode op de rest van het album. Tijdens 'Babel' komt de spraakverwarring binnen de band aan de orde, hierbij is meteen het enige Nederlands op dit album te horen. Dat de band zonder taal ook een aardig woordje meespreekt, bewijst het bij het instrumentale Pancho Villa en het fraaie 'Interlude Selling Dreams'. Het opvolgende 'Selling Dreams' klinkt heerlijk Zuid-Amerikaans, waarbij een grote rol is weggelegd voor de blazerssectie. Hoewel de Latijns-Amerikaanse klanken op The Island Sessions overheersen komt het beste van Hotel naar boven in de balkanmuziek. Met de protestsongs 'White Lies' en 'Maffia' zet Hotel op overtuigende wijze het bekende, broeierige en opzwepende sfeertje van de balkanscene neer.

Met The Island Sessions levert Hotel een aardig album, waarbij de balkanmuziek (met drie songs sterk in de minderheid) het wint van de niet altijd even spannende Latijns Amerikaanse klanken. Gelukkig beschikt Hotel over prima muzikanten, waardoor een zomers feest tijdens de optredens niet lang uit kan blijven.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Hotel Label:Coast To Coast
Songs That Sell Out – Arrows Made Of Desire

Arrows Made of Desire - Songs That Sell OutJoewi Verhoeven, dat je inderdaad met een ‘w’ schrijft, is een bijzonder...

We Came As Romans – To Plant a Seed

We Came As Romans - To Plant a Seed Driewerf hoera! Een nieuwe telg van de screamofabriek! Ditmaal betreft het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT