RECENSIE: Roots Manuva - Duppy Writer (ft Wrong Tom)

Roots Manuva – Duppy writer met Wrong Tom
2010-10-13 Waar Brainpower als eerste Nederlandse hiphopper met Dub & Dwars (recensie) een reggaeproject in de schappen legde is zijn Engelse collega Roots Manuva hier al een stuk bedrevener in. Hij bracht in zijn goed tienjarige carrière al enkele op dub en reggae gebaseerde platen uit. Zijn nieuwste plaat Duppy Writer wordt in samenwerking met de Engelse producer Wrong Tom uitgebracht. Tom is al enige jaren actief in de Engelse DJ scene en past met zijn genreoverschrijdende productiewerk perfect bij Roots Manuva. Wrong Tom is vaste DJ van indiegroep Hard-Fi en laat op Duppyr Writer horen dat het produceren van degelijke reggae muziek hem ook zeer gemakkelijk afgaat.

Dat hier gekozen is voor een goede combo blijkt vanaf de eerste tonen. Typisch Engelse dub ritmes worden verrassend afgewisseld met harde dancehall, rootsreggae en een vleugje ska. Roots Manuva doet op ‘Jah Warriors’ zelfs denken aan een echte Jamaicaanse reggaeartiest. Als vervolgens zijn oude groepsgenoot Ricky Ranking nog een vleugje hiphop aan de track toevoegt is een heerlijke sfeer compleet. Maar ook op dub gebaseerde hiphop waar het gros van de Engelse rappers zo dol op is gaat Manuva gemakkelijk af. Nummers als ‘Chin up’ knallen heerlijk je speakers uit.

Sommige momenten klinkt Manuva op Duppy Writer als een Jamaicaanse reggaeartiest om het volgende moment weer relaxt rappend een hiphoptrack neer te zetten. Zijn Engelse accent smelt in ieder geval beter samen met de reggaebeats dan die van zijn Nederlandse collega Brainpower. Bij Manuva komt nergens het idee op dat hij zich ongemakkelijk voelt op de zomerse ritmes. Het heerlijkste aan Duppy Writer is misschien nog wel dat Manuva, in tegenstelling tot ouder werk, geen enkel moment probeert intelligent over te komen. Heerlijk!


Eerdere recensies van Roots Manova:
- 19-01-2009: Slime & Reason.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Roots Manuva Label:Pias
Steffen Morrison - Revealed

Steffen Morrison - RevealedEen debuterende artiest verdient in een recensie een korte introductie, dat...

For A Minor Reflection - Höldum Í Átt Að Óreiðu

For a Minor Reflection - Höldum Í Átt Að Óreiðu Met Mono en Explosions In The Sky in de kast kan For A Minor Reflection uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT