RECENSIE: Asia - Spirit of the Nights: Live in Cambridge 2009

Asia – Spirit Of The Night, The Phoenix Tour Live in Cambridge 2009
2010-12-11 De Britse supergroep Asia is al jaren in begrip in het progrock wereldje. Hoe je ook denkt over de soms wat gladde muziek van de uit leden van Yes, King Crimson en Emerson, Lake & Palmer bestaande band, ze hebben een grote schare fans aan zich weten te binden. Sinds de oprichting in 1981 is Asia een begrip en wist zich altijd gesteund door de vele fans.

Naar aanleiding van het Reünie album Phoenix hield de band een tournee en deed in 2009 het Cambridge Rock Festival aan. Deze show is opgenomen op dvd en heft de titel Spirit Of The Night, The Phoenix Tour Live In Cambridge. Op een kaal podium speelt Asia voornamelijk haar grootste successen, aangevuld met enkele nummers van Phoenix. Zonder nu direct imponerend over te komen speelt de band adequaat en foutloos, maar is het geheel als schouwspel nogal statisch. Gelukkig worden de briljante solo’s van Steve Howe heel mooi in beeld gebracht en laat Geoff Downes achter de keyboards zien dat hij het wel degelijk naar zijn zin heeft.

Een ander manco is de stem van John Wetton die allang de kracht niet meer heeft die hij vroeger voort wist te brengen. Dat hij toch overeind blijft is te danken aan de hulp van Howe en Downes. Voor het publiek is de show een feest van herkenning en behalve ‘Never Again’ en ‘An Extraordinary Life’ van de laatste plaat worden grote hits als ‘Only Time Will Tell’ en ‘Heat Of the Moment’ feilloos uitgevoerd. Na iets meer dan een uur is het alweer over. De extra’s bestaan uit een mooie uitvoering van ‘In The Court Of The Crimson King’, waarop King Crimson lid van het eerste uur Ian McDonald te horen is en een perstrailer.

Deze dvd van Asia is er vooral om de fans te laten zien waar de band momenteel staat. De sfeerloze tent en het houterige voorkomen van de bandleden zorgen niet bepaald voor een wervelende show. De karige extra’s en de kort speelduur maken deze release niet direct overbodig, maar maakt ook duidelijk dat er meer van te maken was. Door het goede geluid en dito camerawerk is het resultaat nog wel voldoende.
Recensent:Jan Didden Artiest:Asia Label:Rough Trade Distribution
The Damned Things – Ironiclast

The Damned Things - IroniclastUit het niets komt daar ineens de volgende “heavy metal supergroep” aan de...

Moon & Sun The Wild Things

Moon & Sun - The Wild Things Het Nederlandse Beep! Beep! Back Up The Truck label is een nog vrij onbekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT