RECENSIE: Relax - Lucifer's Circus

[Relax] – [Lucifer’s Circus]
2011-03-04 De band Relax is opgericht in 1998, gaat dus al een hele tijd terug, en is een grote bekende op vele festivals. Mocht je de band zelf niet kennen, voormalig leden van deze groep zijn Kyteman en de mannen van Baskerville. Niet de minste namen uit de recente Nederlandse muziekhistorie dus. De afgelopen vier jaar was de groep afwezig, maar nu heeft frontman Llewy Isselt besloten de band weer nieuw leven in te blazen. Kyteman en Baskerville doen dit keer niet mee, de bandformatie is dus volledig vernieuwd, maar Llewy blijft het belangrijkste gezicht van de band en gaat met Relax een nieuw album uit brengen en op tour. Werd de muziek van het vorige album Pirates Among Puppets nog omschreven als een frisse combinatie van hiphop, funk en jazz, de opvolger Lucifer’s Circus bevat een eclectische mix van jazz, hiphop, rock en balkan-folk. Het woord eclectisch betekent gewoon: “we hebben geen keuze kunnen maken, dus we doen maar een dotje.” En in de nieuwe bezetting heeft de funk plaats gemaakt voor balkan en folk.

Hoewel de term eclectisch tegenwoordig werkelijk voor alles misbruikt wordt, mag met recht gesteld worden over de muziek op Lucifer’s Circus dat het ditmaal een eclectische mix is. Het lijkt wel of er een hiphop producer is losgelaten op Pater Moeskroen en een groepje Roemeense straatmuzikanten. Mensen die optimaal van deze cd willen kunnen genieten moeten dan ook echt in staat zijn om alle hiphop dogma’s los te laten. Als je hiertoe in staat bent kun je concluderen dat het eigenlijk best een vermakelijke cd geworden is. De titel Lucifer’s Circus is namelijk perfect gekozen. Het geheel is een waar circus geworden compleet met clowns die flauwe grappen maken ('Be Carefull'), mooie dames ('Martusia') en spektakel ('Black Sparrrow'; 'Yep'). Indien de titelsong ook daadwerkelijk het eerste nummer van de cd was geweest dan was het circus gevoel compleet geweest. Met dat nummer komt de hele gezellige bende via je speaker je huiskamer binnen en dan begint het feest eigenlijk pas echt.

Een circus hoeft niet erg diepgaand te zijn en dat is de nieuwe cd van Relax dan ook niet echt geworden. Het is echter wel leuk om een keer mee te maken en om de tijd mee te doden. Ik verwacht niet dat de Balkan sound van Relax bij het hiphop publiek erg aan gaat slaan, maar dat de vernieuwde versie van de band in het festivalseizoen hoge ogen gaat gooien met hun vrolijke nummers ligt wel in mijn lijn der verwachting. Het is namelijk lekkere niks aan de hand muziek die past bij de uitgelaten stemming en ontspannen sfeer die op een festival heerst.


Eerdere recensies van Relax:
- 10-05-2007: Pirates Among Puppets
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Relax Label:Rough Trade Distribution
The Bony King Of Nowhere – Eleonore

Bony King - EleonoreNa het door velen gelauwerde en ook hier zeer goed gesmaakte debuut Alas My...

Hollowblue – Wild Nights, Quiet Dreams

Hollowblue - Wild Nights Quiet Dreams Wat voor Gianluca Maria Solace ooit als soloproject begon, groeide in 2003...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT