RECENSIE: Buffalo Tom - Skins

Buffalo Tom – Skins
2011-03-05 Na Smitten (1998) bleef het lange tijd stil rondom Buffalo Tom. In 2007 zette de band zichzelf met een reeks sterke optredens en het overtuigende Three Easy Pieces echter weer op de kaart. Dat er geen sprake was van een laatste stuiptrekking blijkt nu, want vier jaar later krijgen we nieuweling Skins voor onze kiezen; een album dat ruimschoots weet te bekoren.

Muzikaal is het allemaal niets nieuws onder de zon. Ook nu serveert het trio, immer wars van alle trends, een degelijke combinatie van ingetogen en uitbundige, tussen indie en middle-of-the-road in hangende rocksongs. Van een zouteloze en op routine drijvende heropstanding kunnen we het drietal echter niet betichten; net als op Three Easy Pieces is ook Skins namelijk een grotendeels fris, bevlogen en los overkomende bedoeling.

Waar de band in de eerste helft van de jaren `90 met ‘Taillights Fade’, ‘I’m Allowed’ en ‘Summer’ een aardige stempel op het muzikale landschap drukte, is het Buffalo Tom gegund, mochten ‘Down’, ‘Paper Knife’ en ‘Lost Weekend’ over een jaar of vijftien ook als dergelijke klassiekers te boek staan. ‘Down’ lijkt bij het intro misschien even te vervallen in een wel heel erg goedkope kopie van ‘I’m Allowed’, maar het nummer herpakt zich en ontwikkelt al snel een eigen tijdloze smoel. Verderop is ‘Paper Knife’ een prachtige, dromerige track, die niet had misstaan op een album van Grant-Lee Phillips. Het energieke ‘Lost Weekend’ is vanaf de eerste luisterbeurt simpelweg onweerstaanbaar catchy.

Het zijn overigens niet alleen deze drie songs die Skins de moeite van het aanschaffen waard maken. Ook onder meer de halverwege openbarstende opener ‘Arise, Watch’, ‘Don’t Forget Me’ (een duet met Tanya Donnelly) en afsluiter ‘Out Of The Dark’ zijn fijne tracks. Wel had het kaf iets nauwkeuriger van het koren gescheiden mogen worden. ‘Here I Come’ is bijvoorbeeld wat overbodig en wanneer Chris Colbourn de lead vocals van Bill Janovitz overneemt doet hij dat niet overal even sterk.


Eerdere recensies van Buffalo Tom:
- 18-07-2007: Three Easy Pieces.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Buffalo Tom Label:Scrawny
Peter, Bjorn and John – Gimme Some

Peter, Bjorn and John - Gimme SomeZe gingen de studio in met het idee dat hun nieuwe plaat wel eens een...

Radiohead -The King Of Limbs

Radiohead - The King Of Limbs Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Het zijn vragen die eigenlijk geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT