RECENSIE: Talking To Turtles - Monologue

Talking To Turtles – Monologue
2011-04-03 Monologue is zo’n albumtitel die omvat wat er op het album gebeurt. Goed gekozen dus van Talking To Turtles. Hun debuutalbum heeft namelijk dezelfde sfeer als een voorgelezen boek, waar je in wegzakt en je laat meevoeren. En waarvan het jammer is als het boekje uit is.

Talking To Turtles is een duo uit Duitsland, bestaande uit Claudia Göhler en Florian Sievers. En laten we wel wezen: met zijn tweetjes is het vrijwel onmogelijk een vol geluid neer te zetten; zeker niet als je nauwelijks gebruik maakt van versterking van je instrumenten.

Het duo heeft daar echter een perfecte invulling voor gevonden. Meeslepende, doch ingetogen zang met flinterdunne laagjes begeleiding, zorgen voor vervoering. Plotselinge afwisselingen van tempo, zoals in het krachtige ‘25th Anniversary’, maken de liedjes interessant en onderscheidend. En ook de plotselinge opvullingen waarbij het tweetal op de achtergrond luidkeels zingt, bij wijze van versterking van eerder gezongen regels, is leuk. Het houdt de luisteraar wakker, want de rust die aan de basis ligt van de nummers nodigt uit tot soezelen.

Natuurlijk komt er meer bij kijken dan alleen (tweestemmige) zang en een uitermate aangenaam tokkelend gitaartje. Er zitten meer mensen achter Talking To Turtles en dus komen ook de piano, de melodica, een klokkenspel en drums soms om de hoek kijken. De aanvullingen staan echter altijd in dienst van de gitaar en de zang, en dat is een verdienste. De neiging tot aanvulling zal soms moeilijk te onderdrukken zijn geweest.

Die zang, die voornamelijk voor rekening van Sievers komt, is vaak een tikje zeurderig en doordringend. Dat gaat meestal goed, met ‘Beam Me Up Scotty’ als een uithangbord. De enige keer dat de zeurderigheid te zwaar de overhand krijgt is in ‘Notice My Oh Ohs’. Een schoonheidsfoutje.

Het is de simpelheid van nummers als ‘Turntable Turns’ – dat in feite slechts uit drie regels tekst bestaat – en de leegte en tegelijk volheid van nummers als ’20 Years’, die Monologue tot een zeer sterke en vooral ook verfrissende plaat maken. Talking To Turtles is geen band die hoge ogen gaat gooien in hitlijsten, maar die zeker wel de moeite waard is om te beluisteren. Zoals gezegd: het album is als een luisterboek. Het is een album dat warm aanvoelt als thuis.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Talking To Turtles Label:Suburban
Amaranthe - Amaranthe

Amaranthe - Amaranthe Melodic Death Metal noemt het Zweedse Amaranthe hun muziek zelf, maar dat...

Who Knew – Bits and pieces of a major spectacle

Who Knew - Bits and Pieces of a Major Spectacle Zes jaar geleden werd Who Knew geboren in een IJslandse garage. De twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT