RECENSIE: Geva Alon - Get Closer

Geva Alon -  Get Closer
2011-05-05 Tussen al het electrogeweld dat we de afgelopen tijd om onze oren krijgen, is het af en toe lekker om eens een album in handen te krijgen, wat niet doorspekt is van synthesizers en samplers. Gewoon een album wat leunt op akoestische of elektrische gitaren. Met Get Closer van de Israëlische singer/songwriter Geva Alon hebben we gelukkig ook meteen een hele degelijke plaat te pakken.

Geva Alon wist met zijn in 2006 verschenen Engelstalige debuutalbum Days Of Hunger een ware revolutie te ontketenen in de Israëlische muziekwereld. Door zijn pionierswerk op het gebied van Engelstalige liedjes durfden veel meer Israëlische muzikanten dezelfde stap te maken. Dat hij niet alleen gewaardeerd werd door zijn collega muzikanten, blijkt wel uit de Israëlische hitlijsten. Get Closer kon moeiteloos concurreren met albums als Pearl Jam`s Backspacer, Lady Gaga`s The Fame Monster en The Resistance van Muse.

Dat zijn releases van een tijdje terug, hoor ik je denken. Dat klopt, de release van Get Closer vond in Israel al in 2009 plaats, maar vanaf deze maand kunnen ook wij kennis maken met de gitaarklanken en het warme stemgeluid van Geva Alon.

Het album start met het rustige ‘Here Comes The Tune’ wat doet denken aan Mark Knopfler`s Sailing To Philadelphia. Het opvolgende ‘Help Me Girl’ is weliswaar net zo rustig, maar heeft met zijn surf gitaar klanken al een ander karakter. Na deze twee enigszins gedragen songs komt Alon in ‘Come Race Me’ met wat meer venijn. Zeker het gitaarspel heeft - voor zo`n rustige track - een opvallend jankend geluid. Het totaal doet wat meer denken aan het bekendere werk van The Eagles. Met deze single wist hij, samen met ‘The Wind Whispers’ en ‘I Can See The Stars’ hoge ogen te gooien in de Israëlische hitlijsten. Meegalmen kan bij deze laatste twee songs overduidelijk, gezien de close harmony die er te horen is. Alon wordt vaak de Israëlische Neil Young genoemd en met ´The Folks Back Home´ laat hij op overtuigende wijze horen waarom dit zo is. In de sterke uitsmijter ´Get Closer Now´ trekt Alon nog eens alle registers open. Zowel op het gebied van zang als met zijn gitaar zoekt hij zijn grenzen op met dit ruim zeven minuten durende hoogtepunt.

Geva Alon is de studio inmiddels alweer ingedoken voor zijn vierde studio album. Hij werkt net als op de eerdere albums samen met producer Thom Monohan. De begeleiding zal echter niet worden gedaan door de band Tree, maar door leden van de folkband Vetiver en bassist Jeff Hill (Rufus Wainwright). Als het nieuwe album minstens net zo goed is als Get Closer, dan is het bijna onmogelijk dat Geva Alon niet meer bekendheid krijgt bij een groter publiek.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Geva Alon Label:Rough Trade Distribution
Low – C’mon

Low - C'MonOp het album Drums And Guns liet Low zich van zijn meest experimentele...

Within Temptation – The Unforgiving

Within Temptation - The Unforgiving Within Temptation is inmiddels een vaste waarde geworden in de Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT