RECENSIE: Lupe Fiasco - Lasers

Lupe Fiasco – Lasers
2011-04-30 Love Always Shines Everytime: Remember 2 Smile is de titel van het derde album van rapper Lupe Fiasco. Voor de gebruiksvriendelijkheid is de volledige titel afgekort tot Lasers . Lupe Fiasco is altijd al een aparte vis in de hiphopkweekvijver geweest. De MC groeide op in de gebruikelijke achterstandswijken, maar was meer geboeid door de National Geographic dan sportwedstrijden. Sterker nog; huize Fiasco beschikte niet eens over kabel-tv. Daarnaast bekeerde de artiest zichzelf op jonge leeftijd tot de Islam. Zijn intellectuele diepgang, gecombineerd met de commerciëlere beats, resulteerde echter in een groot succes.

Na de twee fantastische albums Food & Liquor en The Cool kondigde de MC doodleuk aan om er na zijn derde album mee op te houden. Nog een klassieker van de hand van Lupe en dan was het klaar. Dit schoot zijn platenmaatschappij in het verkeerde keelgat, gezien het feit dat hij een contract getekend had om nog drie extra platen uit te brengen. Veel geruzie volgde en uiteindelijk ligt Lasers , onder grote druk van de platenmaatschappijen, als deel één van het laatste drieluik in de winkel.

Dat Lupe Fiasco zich voor deze plaat niet volledig heeft ingezet, is duidelijk te horen. De rapper balanceerde altijd tussen het commerciële en de underground rap, maar op zijn derde plaat lijken alle pijlen op het commerciële publiek gericht te zijn. De rapper was eerder, met nummers als ‘Daydreaming’, nooit vies van een commercieel refreintje. Deze was echter altijd ondergeschikt aan de lyrische mogelijkheden van Fiasco. Op Lasers is elk nummer voorzien van een zogenaamd gelikt refrein en kost het moeite om te focussen op de boodschap van de artiest.

Op opener ‘Letting Go’ rapt Lupe Fiasco over het laten gaan van dingen. De momenten dat de MC aan het woord is klinkt de combinatie van elektronische beats met de stem van Lupe zeer aangenaam. Helaas doet Sarah Green een refrein vol gillende uithalen. Als halverwege Lupe Fiasco, met behulp van autotune, ook nog begint de zingen, blijft er niks meer over van de potentiële kracht.

Dit gebeurt met zo goed als elk nummer. Op ‘I Don’t Wanna Care Right Now’ rapt Lupe in eerste instantie ook heerlijk over de Afrikaanse trommels, die zijn aangevuld met een elektronische melodie. Helaas klinkt het refrein als een slechte imitatie van Bob Sinclar. Ook de refreintjes verderop, van reeds bewezen zangers als John Legend en Trey Songz, weten Lupe Fiasco niet te redden.
Lasers is duidelijk een plaat geworden waarvan het label meende dat hij diende te verschijnen. Lupe Fiasco zijn hand is weinig te horen en zijn raps klinken bovenal erg routinematig. Het is te hopen dat Lupe stiekem nog ergens werkt aan zijn echte afscheidsalbum, want dat deze MC veel meer kan dan dit is zeker.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Lupe Fiasco Label:Warner
Daniel Haaksman-Rambazamba

Daniel Haaksman - Rambazamba Daniel Haaksman klinkt als een Nederlandse naam en dat is het ook. Daniels...

Wiz Khalifa – Rolling papers

Wiz Khalifa - Rolling Papers Rapper Wiz Khalifa heeft vier grote passies in zijn leven: wiet, geld,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT