RECENSIE: Flogging Molly - Speed of Darkness

Flogging Molly - Speed Of Darkness
2011-07-07 Met een aanstekelijke combinatie van Ierse folk en punk weet Flogging Molly menig popzaal, festival of pub op de hoek om te toveren in een kolkende massa. Toch is de band het niveau van een oppervlakkige feestband allang ontgroeid. Zeker na het succes van Float (2008), dat wordt gezien als het hoogtepunt tot nu toe. Drie jaar later en live album Live At The Greek Theatre verder, komt de Iers-Amerikaanse band rondom zanger en tekstschrijver Dave King met het vijfde studio album, genaamd Speed Of Darkness.

Dat er in drie jaar veel kan veranderen blijkt wel uit de motivatie voor het nieuwe album. Waar King de voorgaande albums de Ierse historie en politiek vaak de inspiratie vormen, staat op Speed Of Darkness het ineenstorten van de ”American Dream” centraal. De werkende man staat er dezer dagen slecht voor en om deze mensen een luisterend oor te geven vond Flogging Molly dat ze verplicht waren dit album te maken.

Een dreigend intro opent Speed Of Darkness. De gelijknamige track doet vermoeden dat het album vol staat met de vertrouwde strakke folkpunk met keltische invloeden van de viool(door Dave`s vrouw Bridget Regan) en de banjo. Toch blijkt al snel dat er gekozen is voor nuance in plaats van het hanteren van de botte bijl. Door het muzikaal een tikje rustiger aan te doen komt de sterke boodschap van het opruiende ‘Revolution’ goed tot zijn recht. Ook de duidelijke aanklacht tegen de CEO`s in het sterke ‘The Power`s Out’ profiteert hier van. Met teksten als ”Because I signed on for the American Dream, now I write my name on the welfare scheme” en So I`ll scrimp and I`ll scrape at this pension I saved, so it should by gone by the end of the day” weet King met simpele teksten de economische nood te verbeelden.

‘The Cradle Of Humankind’ is stiekem misschien wel het hoogtepunt van het album. De melancholische stem van King, begeleidt door een piano en viool, bezingt de mensheid op een manier die voor kippenvel zorgt. Zeker als het ingetogen karakter van de ballade tegen het slot volledig wordt opengebroken door de band, die met stevige drums en zang een sterk wij-gevoel weet te creëren.

De winst van Speed Of Darkness zit hem niet in de vertrouwde, maar voorspelbare folkrock van tracks als ‘Saints & Sinners’ en ‘Don`t Shut `Em Down’ maar juist in de gelaagdheid van sterke tracks als het opzwepende ‘Oliver Boy(All Of Our Boys)’ en de bluesrock van ‘The Heart Of The Sea’. Flogging Molly zet de groei die op Float werd ingezet door. De band klinkt serieuzer en meer volwassen en de kritische teksten zijn niet alleen rebels, maar ook nog eens hoopvol. Dat de punk wat meer naar de achtergrond lijkt te verdwijnen, is voor de liefhebbers misschien een tegenvaller, maar over de gehele lengte is Speed Of Darkness wederom een sterk album.


Eerdere recensies van Flogging Molly:
- 08-03-2008: Float.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Flogging Molly Label:Munich Records
Washed OUt

Washed Out - Within and WithoutJe plaat Within And Without dopen en voor de hoes een vrijend koppel...

Flying Flapjacks – Flying Flapjacks

Flying Flapjacks - Flying Flapjacks Nederlandse jongens met hersens. Flying Flapjacks noemde zichzelf naar een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT