RECENSIE: Vera - Bubbles & Bones

VeraB
2011-07-25 Even leek het productieproces van het tweede album van Vera in rook op te gaan. In de twee jaren na het uitbrengen van debuutalbum Leave A Line(2009) schreef Vera Jessen Jührend nieuw materiaal en terwijl de pre-productie in volle gang was, brandde de studio van producer Erik Spanjers volledig af. Op verschillende locaties werd het album, met behulp van mobiele apparatuur, toch afgerond. Gelukkig heeft het resultaat er niet onder geleden. Het in september te verschijnen Bubbles & Bones is een album waar je mee voor de dag kan komen.

De Rotterdamse singer/songwriter speelt op Bubbles & Bones tien rijkelijk gearrangeerde liedjes die over het algemeen een rust uitstralen die in de gehaaste wereld van tegenwoordig een verademing is. Naast dit prettige karakter is het ook een persoonlijk album met een duidelijk credo. In de schitterende titelsong 'Bubbles & Bones' beschrijft dit credo met de tekst: “This balloon only can fly when given air” en “This balloon only stayes up when given warmth”. En dat staat symbool voor het hele album, of je nu iets wil bereiken in de liefde, het leven of de muziek, je zal er energie in moeten steken.

Bubbles & Bones opent loom met 'Lazy People', waarbij niet alleen de heldere stem van Vera opvalt, maar ook het beheerste spel van de band in combinatie met subtiele strijkers. De band, die overigens bestaat uit echtgenoot en bassist, toetsenist Peter Jessen, gitarist Mark Ritsema en drummer Ron de Bruin. 'Lullaby' is een kabbelende popsong die door de bijdrage van de banjo als een roadsong aandoet. Door de toevoeging van pedal steel, mandolin,viool, cello en piano krijgen 'Bubbles & Bones' en hoogtepuntje 'Cruelest Judge' meer een country karakter. Bij 'Your Call' krijg je door de vrolijk pingelende piano zelfs het gevoel dat je in een saloon terechtgekomen bent. Na de popsong 'Time Be Mine' en het voortkabbelende 'Release Me' volgt het zwaartepunt van het album. 'Kiss & Tell' is met zijn mystieke verleidelijke karakter een aangename afwisseling, maar het claustrofobische 'Locked Up' is duidelijk een stuk zwaarder dan het overige materiaal. De song is echter zeer overtuigend, mede door de sterke bijdrage van de muzikanten. Met 'Storm' eindigt Vera het album in stijl.

Het is een knappe prestatie wanneer je album, ondanks het rustige karakter, volledig kan beklijven. De iets meer uptempo tracks zijn prima over het album verdeeld. Daardoor wordt het geheel nooit saai en weten Vera en haar muzikanten je aandacht de hele plaat vast te houden. Bubbles & Bones is een heerlijke zondagochtendplaat, die het goed zal doen op momenten van onthaasting.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Vera Label:Dying Giraffe Recordings
Fata ‘El Moustache’ Morgana – s/t

Fata 'El Moustache' Morgana - Fata 'El Moustache' MorganaHet Amsterdamse vijftal Fata ‘El Moustache’ Morgana heeft al twee ep’s op...

Earth Crisis

Earth Crisis - Neutralize the Threat Earth Crisis wordt in het algemeen aanzien als één van de pioniers van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT