RECENSIE: The Five Corners Quintet - The Helsinki Sessions

The Five Corners Quintet - The Helsinki Sessions
2011-09-04 Dat ze in Scandinavië, maar zeker in Finland dol zijn op (hard)rock en heavy metal, is bekend. Bij namen als The Rasmus, HIM en Lordi (in 2006 nog de opvallende winnaar van het Eurovisie Songfestival) gaat er meestal wel een belletje rinkelen. Dat Finland tevens over een levendige jazzscene beschikt, zal minder bekend zijn. Onlangs verscheen hier op Festivalinfo al een recensie over de “buitenaardse jazz” van Astro Can Caravan en nu is het de beurt aan de moderne jazz van The Five Corners Quintet.

In 2003 bedachten producer Tuomas Kallio en DJ Antti Eerikäinen een studio-act die met behulp van samples en muzikanten een draai kon geven aan de moderne jazz. Al snel groeide dit idee uit tot een live act van vlees en bloed en in 2004 debuteerde het jonge vijftal. The Five Corners Quintet uit Helsinki wist uit te groeien tot een succesvol Fins exportproduct met concerten in Europa, Amerika en Azië.

Hoewel de groovy, dansbare jazz van The Five Corners Quintet schreeuwt om een live uitvoering, was het er naast een zevental singles, EP`s en CD`s nog niet van gekomen om de muziek op een live album te zetten. Tot nu dan. Op The Helsinki Sessions is de luisteraar te gast bij de concerten die het kwintet in februari 2010 gaf in Helsinki Kapsäkki Venue. In zeven tracks, waarvan een viertal ruimschoots de tien minutengrens overschrijdt, laat het kwintet zien waar het toe in staat is.

Het album opent met ‘Trading Eights’, wat ook het officiële debuut van de band betekende. Hoewel deze opener niet bijzonder spectaculair begint en misschien meer geschikt zou zijn als achtergrondmuziek, blijkt het toch al snel lastig om niet stiekem mee te tikken. Uit recenter materiaal als het drukke ‘Hot Rod’, het zwoele ‘Midnight In Trieste’ en het opzwepende ‘Skinny Dipping’ blijkt dat trompettist Jukka Eskola, saxofonist Timo Lassy, pianist Mikael Jakobsson, bassist Antti Lötjönen en drummer, tevens bandleider, Teppo Mäkynen hun instrumenten tot in de puntjes beheersen. De muzikanten nemen ruimschoots de tijd om te improviseren en dat maakt dit album een goede aanvulling op het bestaande oeuvre. Met het afsluitende ‘Shake It’ eindigt het album met een langgerekt hoogtepunt, waarbij de muzikanten tijdens de solo`s nog een keer alles uit de kast halen.

De jazz die The Five Corners Quintet brengt is fris en dansbaar. Het is dan ook moeilijk om stil te blijven zitten. De sound klinkt modern, terwijl de basis duidelijk bij de traditionele jazz ligt. Neem hierbij de latin vibes die hier en daar de kop op steken en je hebt de ideale nazomerplaat.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Five Corners Quintet Label:Rough Trade Distribution
Astro Can Caravan Planet Caravan

Astro Can Caravan - Planet Caravan Astro Can Caravan is afkomstig uit de bossen aan de buitenkant van Kuopio,...

Tony MacAlpine - Tony MacAlpine

Tony MacAlpine - Tony MacAlpine Tony MacAlpine wordt aangezien als een pionier van de ‘instrumental shred...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT