RECENSIE: Astro Can Caravan - Planet Caravan

Astro Can Caravan Planet Caravan
2011-09-01 Astro Can Caravan is afkomstig uit de bossen aan de buitenkant van Kuopio, een verstoken stad in Oost-Finland. Astro Can Caravan is één van de grote onbekende entiteiten in de hedendaagse Finse jazz. De groep komt nu met een volwaardige cd, nadat ze in 2008 debuteerden met de onopgemerkte ep The Nagual Julian.

Astro Can Caravan beschouwt zichzelf als een collectief en maakt space jazz met een hoog improvisatiegehalte. Het collectief kent ook verschillende samenstellingen die van optreden naar optreden ook nog eens variëren. Want een live-reputatie heeft het collectief het afgelopen decennium reeds opgebouwd. Op Planet Caravan is de samenstelling van het collectief enorm te noemen. Maar liefst 25 (!) muzikanten doen aan het album mee. Hoofdzakelijk zijn zij afkomstig uit Finland. Het trio dat het collectief in 2001 oprichtte (Otto Eskelinen, Tomi Kosonen en Pharao Pirttikangas) vormt nog altijd de kern van de groep.

Astro Can Caravan staat bekend om het creëren van collectieve improvisaties en strak groovende hedendaagse jazz tunes. Op de plaat is de band vaak bezig met het tegelijkertijd realiseren van deze twee domeinen, overigens met opmerkelijk gemak en originaliteit. De muziek van de Finnen ligt echter niet gemakkelijk in het gehoor. De ritmes zijn voor het geoefende oor weggelegd en dat maakt het beluisteren van de volledig instrumentale cd tot een hele zit.

Planet Caravan vangt aan met een intergalactische vlucht, stevig swingende passages en gierende kopergeluiden. Opener ‘Meru’ is dan ook een uitstekend voorbeeld van de artistieke mogelijkheden van het collectief. ‘Mozarella Legs’ neemt je mee op een ritmische vlucht van verschillende klankkleuren. Het derde nummer ‘Moonrabbit’ is het meest toegankelijke nummer van het album. Prachtige titels als ‘Athatoolagooloo’ en ‘Taia’ gaan gepaard met een even intrigerende muzikale opbouw. Dat het collectief zijn wortels kent, blijkt uit de verborgen track ‘Orleans’, dat een ode aan de jazz muziek van de stad is. Toch is elf nummers aan improvisatie is iets teveel van het goede om de aandacht van het begin tot het einde (ruim 40 minuten) te kunnen vasthouden.

Het lijkt me niet eenvoudig om de ‘buitenaardse’ jazz van Astro Can Caravan in een studio omgeving te vangen. Eigentijds is de Finse jazz zeker, waarbij traditionele invloeden worden voorzien van een originele en eigentijdse rand. Maar al met al is de muziek van Astro Can Caravan bepaald geen eenvoudige kost.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Astro Can Caravan Label:Rough Trade Distribution
Rashaan Patterson - Bleuphoria

Rahsaan Patterson - Bleuphoria Rashaan Patterson is een r&b-zanger van de oude stempel. Dat zou je na...

The Five Corners Quintet - The Helsinki Sessions

The Five Corners Quintet - The Helsinki Sessions Dat ze in Scandinavië, maar zeker in Finland dol zijn op (hard)rock en heavy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT